European Media Partner

Beleggen in eeuwigheidswaarde

a.s.r. wil een vooraanstaande rol spelen in de financiële sector op het gebied van duurzaam ondernemen. Bij alles wat zij doen denken ze na over de vraag of dit ook houdbaar is voor de toekomst.  Dat zie je ook terug bij a.s.r. real estate, het vastgoed onderdeel van verzekeraar a.s.r.

“Wij zijn een lange termijn belegger en vinden het belangrijk dat onze portefeuilles zowel financieel als maatschappelijk renderen”, vertelt Lizzy Butink, duurzaamheidsmanager bij a.s.r. real estate. “Wij beleggen met eeuwigheidswaarde, waarbij wij zeer actief inzetten op het verduurzamen van onze vastgoedportefeuille. Het verduurzamen van de Nederlandse gebouwde omgeving is namelijk een grote uitdaging en a.s.r. real estate vindt het belangrijk om hier een bijdrage aan te leveren.”


Lizzy Butink, duurzaamheidsmanager bij a.s.r. real estate


“Een voorbeeld hiervan is dat we in de afgelopen vier jaar ruim duizend woningen van de laagste energielabels F en G naar minimaal A hebben gebracht. Met deze verduurzaming laat a.s.r. real estate zien dat we in staat zijn om op rendabele wijze de woningportefeuille te verduurzamen. Door rendabel te investeren in de kwaliteit van onze huidige portefeuille, verlengen we de technische en functionele levensduur van onze woningen. Bovendien draagt het bij aan een lager energieverbruik en een hogere huurderstevredenheid.”


“Daarnaast zijn we een samenwerking aangegaan met Albert Heijn en Jumbo, waarbij we 3.500 zonnepanelen op supermarkten hebben geplaatst. Vooral supermarkten blijken uitermate goed geschikt te zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, vanwege het grote dakoppervlak en de energievraag van de onderneming. a.s.r. real estate investeerde in de zonnepanelen en kwam met de supermarkten tot een overeenkomst, waarbij zij de energie tegen een betaalbare prijs afnemen. Zo wordt niet alleen het vastgoed duurzamer, maar ook de operatie van de supermarkten.”


Ondanks alle effort kunnen we er niet omheen dat het klimaat verandert. “Het is een onomkeerbare trend dat de temperatuur stijgt", vertelt Butink. "Daarom is het belangrijk om niet alleen bezig te zijn met de energietransitie, maar ook te focussen op klimaatadaptatie, door bijvoorbeeld steden groener te maken. Elk jaar dragen wij via verschillende projecten bij aan groenere steden. Onder andere via onze samenwerking met Instituut voor Natuureducatie (IVN) voor het plaatsen van tiny forests, moestuinen en groene daken in de steden. Een ander voorbeeld is onze aankoop van kantoren en woningen in het project Wonderwoods. Deze bijzondere torens in hartje Utrecht worden een unieke groene eyecatcher. De hoogste toren is een verticaal bos met beplanting op de balkons en aan de gevel. Alle vegetatie is geïnspireerd op die van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De bomen en planten zuiveren de lucht, regelen de temperatuur en voorzien in een leefgebied en voedsel voor verschillende diersoorten.”

 

Gebouwen in Nederland zijn verantwoordelijk voor ongeveer 36 procent van de CO2-uitstoot in Nederland, besluit Butink. “Het behalen van het Akkoord van Parijs voor de gebouwde omgeving is een enorme opgave en op dit moment gaat dat nog niet snel genoeg. Om die opgave toch met succes aan te gaan moeten we kijken hoe bedrijven en de overheid nog beter kunnen samenwerken en doelstellingen met elkaar kunnen delen. Alleen zo kunnen we werken aan de versnelling van het proces voor een duurzame toekomst.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles