European Media Partner

Beleggen in compacte opslagruimtes here to stay

Voor beleggers die op zoek zijn naar solide beleggingen waarvan de waarde zich de aankomende jaren alleen maar verder zal ontwikkelen, vormt logistiek vastgoed - specifieker: compacte multifunctionele opslagruimtes - een interessant beleggingsobject. De behoefte eraan neemt namelijk ieder jaar verder toe, wat het perspectief voor de beleggers nóg positiever maakt.

Waar de ene vorm van bedrijfsvastgoed uitstekend rendeert, zijn andere beleggingen juist zwaar teruggevallen de afgelopen jaren. “Neem bijvoorbeeld de retailsector”, vertelt Rick Faase, directeur Operations & Finance bij Garagepark, “steeds meer fysieke winkels verdwijnen uit het straatbeeld en gaan (grotendeels) digitaal verder. Het gevolg is enorme leegstand. Om nog maar te zwijgen over de gigantische impact van de coronacrisis: veel winkeliers konden in de maanden mei en juni de huur amper betalen. Een Steunakkoord biedt retailers en verhuurders nu handvatten om met elkaar in gesprek te gaan over mogelijke kwijtschelding, of opschorting, van de huurafdracht.”


Beleggen in compacte bedrijfsruimten

In tegenstelling tot beleggingen in winkelvastgoed, hebben investeringen in logistiek vastgoed, waar ook garageboxen onder vallen, zich de afgelopen jaren juist waardevast getoond, aldus Faase. En de verwachting is dat dit verder toe zal gaan nemen. Vastgoedmarkt berichtte in mei 2019 nog dat de vraag naar logistiek vastgoed tot een recordhoogte was gestegen. Logistiek vastgoed in cijfers 2020 laat zien dat de vraag naar opslagruimten harder is gegroeid dan het aanbod, wat voor de beleggers in garageboxen vanzelfsprekend goed nieuws is.

“In onze ogen is de toenemende vraag naar dit type vastgoed echter geen verrassing” stelt Faase. “Zoals in 2015 al werd voorspeld dat de opkomst van online shoppen het beleggen in logistiek vastgoed zou belonen, zien ook wij hier verschillende verklaringen voor.”


Groei kleinzakelijke ondernemers

De groep kleinzakelijke ondernemers is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de verwachting is dat deze lijn wordt doorgetrokken. “Pas op, we hebben het dan niet alleen over zzp’ers, een ondernemerscategorie die qua omvang inderdaad blijft toenemen”, vertelt Faase. “Hieronder vallen ook midden- en kleinbedrijven met personeel langs de weg. Denk aan schildersbedrijven, aannemers, elektriciens en stukadoors. Dit bedrijfstype, door MKB Nederland geduid als ‘kleinbedrijf’, blijft eveneens groeien en lijkt amper te zijn geraakt door de coronacrisis.”

Ook voor kleinbedrijven die eerder dure bedrijfspanden huurden voor een combinatie van opslag en bedrijfsvoering, zullen garageboxen steeds vaker een uitweg bieden. “De coronacrisis heeft aangetoond dat mensen prima thuis kunnen werken en dergelijke kantoren blijven huren puur voor opslag is wel erg duur. Voor hen zijn garageboxen een uitstekend opslag-alternatief.”


The last mile

Garageboxen zijn een ideale opslagplaats voor dure materialen waar ondernemers mee werken, maar ook voor allerlei webshops bieden garageboxen een uitkomst. In die zin hebben wereldwijde ontwikkelingen, zoals de digitalisering en het online shoppen géén invloed op het nut van een garagebox. Die last mile richting de eindklant moet immers hoe dan ook worden afgelegd. De laatste kilometers vallen dus niet te digitaliseren. Ook in dit opzicht vervullen garageboxen in een bestaande behoefte waarvan verwacht wordt dat die alleen maar groter gaat worden.


Onderhoudsarm

Een ander aantrekkelijk aspect van garageboxen is dat ze, in tegenstelling tot veel andere vastgoedobjecten, erg onderhoudsarm zijn. Als belegger heb je hier dus amper omkijken naar, iets wat in het geval van onder meer vakantiehuisjes of verhuurde woningen wel anders is. “Daar zijn regelmatig onderhoudswerkzaamheden voor nodig”, stelt Faase. “Wanneer iets stuk gaat, maar zeker ook met het oog op een totaal duurzaam woningbestand in 2050 en de afspraak dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen woningen van het aardgas moeten zijn.”

Garageboxen zijn echter bijzonder onderhoudsarm, terwijl gebruikers wel van alle gemakken zijn voorzien. “Er is elektriciteit aanwezig, dus ondernemers kunnen elektrische apparatuur altijd aanzetten en opladen. Daarnaast beschikken alle garageboxen over verlichting en bestaat er de mogelijkheid tot klimaatregeling, wat weer handig is wanneer er bepaalde temperatuurgevoelige producten en materialen worden opgeslagen. Doordat deze energie via zonnepanelen op het dak wordt verkregen, zijn de garageboxen erg duurzaam.”

GaragePark voorziet daarnaast in het dagelijks onderhoud van het park via een parkbeheerder. De aanwezige sanitaire ruimtes - met toilet en stromend water - en postbussen (iedere garagebox heeft immers een eigen postadres) komen tegemoet aan de overige behoeften van huurders. 


Voordelig en solide beleggen

Bovenstaande ontwikkelingen verklaren de toenemende vraag naar en behoefte aan garageboxen: iets wat resulteert in een investering in onroerend goed die voordelig én solide is. “Dit blijkt uit ons bruto aanvangsrendement van negen procent en het feit dat we onze beleggers huurgarantie aanbieden”, aldus Faase. “Koopt u meerdere garageboxen bij ons, met een investering van meer dan 100.000 euro? Dan garanderen we u het eerste jaar – ongeacht huurders of niet – dat u de afgesproken huurinkomsten ontvangt.”

“Daarnaast gaat ons marketing- en salesteam, wanneer u dat wilt, voor u op zoek naar geschikte huurders voor uw garageboxen. Wij kennen de doelgroep van kleinzakelijke ondernemers immers als geen ander.”

Door een relatief lage koopsom, vergeleken met andere vastgoedbeleggingen, bent u daarnaast eenvoudig in staat om uw risico over meerdere garageparken en -boxen te spreiden. Ook dat maakt beleggen in GaragePark solide.

Feit

De vraag naar garageboxen is onverminderd groot, ook na de corona-uitbraak, zo lieten we onze beleggers in het voorjaar al weten. Garageboxen zijn een groeiende niche binnen de markt van vastgoedbeleggingen en we verwachten dat deze groei zich alleen maar voort blijft zetten. Kijk voor meer informatie op www.garagepark.nl/beleggen

Delen

Journalist

Related articles