European Media Partner

‘Beleggen? Hou het simpel’

Begin je met beleggen? Hou het simpel en kies voor een betrouwbaar fonds.

De spaarrente staat historisch laag, terwijl huizenprijzen nog steeds enorm stijgen. Volgens de laatste berekeningen van Rabobank stijgt de waarde van een woning in 2019 met gemiddeld zo’n zes procent. Dat is weliswaar lager dan, bijvoorbeeld, de spectaculaire stijging van 9,2% in het derde kwartaal vorig jaar, maar nog altijd staat de betaalbaarheid van een koopwoning onder druk.


Alle reden dus om te kijken naar alternatieve manieren om vermogen op te bouwen. Niet voor niets is beleggen populairder dan ooit. Volgens marktonderzoeker Kantar TNS (het voormalige TNS Nipo) zijn er tegenwoordig zo’n 1,54 miljoen huishoudens die beleggen.


Tegelijkertijd hangt er rondom beleggen nog altijd een soort van mysterieuze zweem - mensen vinden het ingewikkeld. Dat is ook niet zo gek, want: het ís ook moeilijk, zegt Freek Tewes, econoom en redacteur van Cash Magazine en cashcow.nl. “Het duurt lang voordat je er echt verstand van hebt. Als jij een startende belegger bent met weinig vrije tijd, dan zou ik voor een beleggingsfonds kiezen of het aan een goede vermogensbeheerder over laten.”


Dat is relatief eenvoudig. “Aan individuele beleggingen moet je als starter alleen beginnen als je er tijd voor kan en wil vrijmaken. Kijk, als je bijvoorbeeld gepensioneerd bent en wat geld over hebt wat je niet nodig hebt, dan is het best leuk om het erbij te doen als hobby”, stelt Tewes. “Wat je in ieder geval niet moet doen is je keuze ophangen aan het adres van één effectenhuis of een vermogenspartij. Benader vier of vijf partijen voor advies, en kies dan een gemene deler.”


Een tip bij het kiezen van een beleggingsfonds is te kijken naar de trackrecord van de beheerder van het fonds. “Het verleden zegt niet altijd iets over de toekomst, maar je kunt wel kijken hoe een fondsmanager met aandelen is omgegaan en hoe zijn resultaten zijn.”

 

Momenteel zijn investeringen in emerging markets in opkomst. “Aandelen in Azië zijn in verhouding laag gewaardeerd, waardoor er veel groeikansen zijn. Tegelijkertijd zijn ook Nederlandse fondsen weer interessant geworden - aandelen van bijvoorbeeld Heineken of Wolters Kluwer zijn niet overdreven gewaardeerd. Die bedrijven hebben een sterke balans, een goede cashflow, een sterk management en een gestage winstgroei. Dat zijn echte groei-aandelen.”


Maar: risico’s zijn er altijd, en dat is iets wat de beginnende belegger niet moet vergeten. “We kenden de afgelopen jaren een flinke economische groei, maar die is nu wat aan het afzwakken. Daar loopt de beurs op vooruit. Sentiment speelt ook een grote rol. Een hoogleraar zei ooit tegen me: de beurs bestaat voor 50 procent uit economie, en 50 procent psychologie.”


De 52-jarige Amsterdammer, in het verleden werkzaam voor grote financiële instellingen als AFS Group, Insinger de Beaufort en ABN AMRO, noemt de internethype tijdens de start van het nieuwe millennium als negatief voorbeeld. “Iedereen moest opeens al die aandelen van al die nieuwe online bedrijven hebben. Ging eigenlijk nergens meer over. Dat was helemaal niet reëel, puur sentiment.”


Dit jaar zijn de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de Brexit en de begrotingsproblematiek in Italië de belangrijkste thema’s die kunnen leiden tot een grillige beurskoers. Maar: het omgekeerde is ook het geval, zegt Tewes. “Kijk, als er bijvoorbeeld een hele slechte handelsovereenkomst met Engeland komt naar aanleiding van de Brexit, dan is dat slecht nieuws. Maar als premier May toch weer een referendum uitschrijft, dan kan de beurs opgelucht reageren.” 


Dat zijn grote zaken. Zaken waar je als belegger geen invloed op hebt. “Als je niet tegen onzekerheid kan, moet je niet beleggen. Zo simpel is het.”

Feit

Morgen op vrijdag 22 maart vindt in Congrescentrum 1931 te ’s-Hertogenbosch Bull Day plaats. Bull Day is een nieuw event voor beleggers die op zoek zijn naar visie, kansen en tips. Een dag voor zowel mensen die hun eerste schreden op de beurs willen zetten als spaarders, ondernemers en natuurlijk de belegger zelf.

Delen

Journalist

Ger de Gram

Related articles