European Media Partner

Beleg met een goede spreiding en met geld dat je kunt missen

Wat beleggen in aandelen interessant maakt, is dat de verhouding tussen risico en rendement gunstig is. Uiteraard neem je een risico door je geld te beleggen, maar feit blijft dat je meer rendement kunt behalen door te beleggen dan met enkel sparen. Zeker nu.

In deze tijd heb je eigenlijk bijna niets meer aan je spaargeld. De rente is ontzettend laag en in sommige gevallen zelfs negatief. Als je ervoor wilt zorgen dat je geld niet minder waard wordt dan is beleggen een goede optie. Doe je er niks mee en laat je het staan op je spaarrekening, dan wordt het sowieso minder waard. Door inflatie en belasting. Maar mocht je gaan besluiten te beleggen dan is het zaak dit wel verstandig te gaan doen.


Dat doe je door allereerst je geld te spreiden. Zorg er altijd voor dat je spaargeld achter de hand houdt en gebruik geld om te beleggen dat je niet op de korte termijn nodig hebt. Wanneer je geld belegt heeft het tijd nodig om te renderen. Tegelijkertijd moet je er ook tegen kunnen dat je inleg dagelijks meer of minder waard wordt. Er zullen altijd periodes bijzitten die tegen gaan vallen. Als (beginnende) belegger is het dan van belang dat je je zenuwen in bedwang houdt en dat je rustig blijft ook als het even tegen zit.


Een goede belegging is afhankelijk van een aantal factoren. Zo ben je afhankelijk van de groei van de economie, de rentestanden en de groei in bepaalde sectoren van de economie. Door automatisering worden we steeds productiever. Hierdoor zijn de aandelen in de ICT sector steeds meer gevraagd. Daarnaast is het belangrijk te spreiden. Dat doe je allereerst door niet al je geld te gebruiken om te beleggen, maar door ook geld te stoppen in bijvoorbeeld een huis, obligaties of je spaarrekening. Wanneer je vervolgens besluit om te gaan beleggen kun je daarbinnen ook het beste spreiden. Beleg niet in één bedrijf of in één specifieke sector, maar in meerdere sectoren die snel groeien, zoals IT en elektrische auto’s. Aan de andere kant moet je een tegengewicht hebben, de wat ‘saaiere’ sectoren. Beleggen in deze ‘saaiere’ sectoren maken het beleggen minder riskant en zorgen voor een mooi perspectief van de belegging. Denk bijvoorbeeld aan voedingsbedrijven of banken. En denk er ook aan om in andere landen, werelddelen of valuta te beleggen voor een zo goed mogelijke spreiding rendement.


Het is momenteel een goede keuze om te gaan beleggen. De lage rentestanden maken dat het beginnen met beleggen een goede optie is om het geld wat je ‘over’ hebt te gebruiken om hiermee meer rendement te creëren. De AEX staat momenteel historisch hoog staat en de voordelen die beleggen op de lange termijn met zich meebrengen zorgen ervoor dat je een mooi rendement kunt opbouwen. De AEX die nu hoog staat betekent niet dat de aandelen daarmee ook duurder zijn geworden. Bij beleggen is namelijk niet het verleden, maar de verwachting van de toekomst belangrijk. 


Door op de lange termijn te beleggen loop je minder risico om je geld te verliezen. En zodra je hebt uitgezocht in welke aandelen je gaat beleggen is in principe ‘al het werk’ al gedaan en rest alleen nog de aankoop en het jarenlang vasthouden van de aandelen. Echter, vraagt beleggen op de lange termijn ervaring en stalen zenuwen. Alleen op de lange termijn kun je een hoog rendement behalen, maar de beurs gaat niet altijd omhoog, maar duikelt ook naar beneden. Wanneer dat het geval is zorg er dan voor dat je emoties niet overhand krijgen. De grootste vijand van een belegger is de belegger zelf. Het is belangrijk altijd je beleggingen zuiver en zakelijk te blijven bekijken. Wanneer je je hecht aan een bepaald aandeel maakt dit winst of verlies heel lastig. Vraag hulp van een professional of lees je goed in. Zorg ervoor dat je goed weet wat je doet en begin niet zomaar zonder enige voorbereiding. Aan beleggen zijn risico’s verbonden en nu de omstandigheden gunstig zijn zie je dat steeds meer mensen gaan beginnen met beleggen. Beleggen is een verstandige keuze en een mooie kans, maar wees je bewust van de risico’s, houd je zenuwen in bedwang en zorg ervoor dat je je goed beslagen ten ijs op de aandelenmarkt begeeft.   

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles