European Media Partner

Beginnende belegger? Of weinig tijd? Beleg passief!

Wanneer je als beginnende belegger de markt op gaat, kan het aanbod behoorlijk overweldigend zijn. Ook als je jezelf tijd wilt besparen, omdat je je aandacht liever richt op zaken die voor jou belangrijker zijn, kan beleggen soms afschrikken door de vele keuzes. Als je op zoek bent naar een manier om te investeren met relatief weinig risico en inspanning, kan indexbeleggen een goede oplossing zijn.

Indexbeleggen is eigenlijk een synoniem voor passief beleggen. Het houdt in dat je niet probeert de markt te verslaan, maar dat je de markt probeert te volgen. “Je belegt hierbij via een fonds in een index waarin meerdere aandelen of obligaties zitten”, vertelt Jan-Jaap Surie, expert indexbeleggen. “Zo realiseer je op een gemakkelijke manier een goed gespreide portefeuille. Het voordeel van zo’n indexfonds is dat je zelf geen onderzoek hoeft te doen, dat doet de portfoliomanager van het indexfonds. Dat maakt het een zeer aantrekkelijke manier van beleggen voor beginners en mensen die weinig tijd hebben, want je hoeft zelf eigenlijk geen kennis te hebben van de verschillende beleggingsmogelijkheden.”


Daarnaast loop je met indexbeleggen relatief weinig risico en heb je dat risico ook nog eens gedeeltelijk zelf in de hand, vertelt Surie. “De fondsen bieden je verschillende regio’s, sectoren of obligaties voor je portefeuille. Hier bovenop kan je kiezen voor de nadruk op ESG factoren (Environmental, Social and Governance), volledig fysieke replicatie en/of het niet uitlenen van de aandelen. Hiermee stel je dan zelf een neutrale, defensieve of offensieve portefeuilleverdeling samen.” Sommige aanbieders bieden deze verdelingen al kant en klaar aan. Dan hoef je alleen nog maar een risicoprofiel te kiezen. Het wordt je zo eenvoudig gemaakt, dat de meeste vermogensbeheerders hier niet qua kosten en gemak tegenop kunnen. Bovendien kun je veelal met een klein budget instappen in tegenstelling tot de hoge minimuminleg bij vermogensbeheerders. Na het maken van je keuze, hoef je eigenlijk alleen nog maar geld te storten en de rest gaat automatisch.


Niet alleen is passief beleggen interessant vanwege het lagere risico door de grote spreiding, ook de rendementen zijn over het algemeen gunstig vanwege de lage kosten. “Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de actieve beleggers de ‘markt’ niet verslaat”, vertelt Surie. “Bij passief beleggen volg je de ‘markt’. We weten inmiddels dat het verslaan van die markt maar heel weinig voorkomt, dus dan is het beter om je risico te spreiden en minder kosten te betalen zodat je zekerder bent van je rendement.”


Vooral investeren in een fonds dat gebruik maakt van gelijkgewogen indices is volgens Surie interessant. “Elk aandeel krijgt hierbij een even groot gewicht in de portefeuille. Sommige indexfondsen streven zelfs naar een gelijkgewogen spreiding over de verschillende sectoren. Dat is interessanter dan een marktgewogen aandeel, waarbij het gewicht van het aandeel afhankelijk is van de grootte van het bedrijf. Hierdoor wegen techbedrijven vaak heel zwaar door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en dat kan extra risico opleveren wanneer zo’n sector het minder doet. Door in elke sector een even groot percentage te investeren verlaag je wederom het risico en behoud je een goede spreiding. De volatiliteit is lager dan bij marktgewogen indices, wat betekent dat de pieken en dalen minder extreem zijn.”

Daarom is indexbeleggen zeer geschikt voor beleggen op de lange termijn en als alternatief voor de lage rente op spaarrekeningen. 


“Time in the market beats timing the market”, stelt Surie. “Bij actief beleggen moet je niet alleen goed uitzoeken waar je in gaat beleggen, maar moet je ook continu beslissen wanneer je koopt en verkoopt. Dit veroorzaakt onrust en twijfel, wat kan leiden tot verkeerde beslissingen. Ook vergt het veel tijd en kennis. Hoe langer je beleggingshorizon is, hoe onbelangrijker het moment waarop je instapt is, als je maar instapt. Na een hoogtepunt op de beurs, een ‘all time high’, komt er immers altijd, wellicht na een kleine tijdelijke daling, weer een nieuw hoogtepunt. Zo bouw je over een langere periode een mooi rendement op.”


Al deze factoren maken indexbeleggen extra interessant voor de beginnende belegger en voor mensen met weinig tijd. “De rente op de spaarrekening is voor de meeste mensen inmiddels nul of zelfs negatief”, vertelt Surie, “Tel daar de stijgende inflatie bij op, dan blijft er van je geld op de bank weinig over. Beleggen biedt dan een alternatief, maar als je dat nog nooit gedaan hebt, kan het onveilig aanvoelen. Een indexfonds is dan een goede optie, omdat het een groot deel van de risico’s wegneemt en een beter rendement biedt dan de spaarrekening.” 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles