European Media Partner

Begin met vloerisolatie

Het kabinet gaat elektriciteit goedkoper maken en gas duurder. Om woningisolatie nog meer te stimuleren is de eerdere subsidieregeling voor eigenwoningen (SEEH) opnieuw opengesteld. Deze regeling is op 15 augustus ingegaan. Voor vloerisolatie is het subsidiebedrag verhoogd van vijf naar zeven euro per vierkante meter. Nadeel van de nieuwe regeling is wel dat je minimaal twee grote maatregelen moet laten doen. Dus naast vloerisolatie zul je ook (spouw)muurisolatie, isolatieglas en/of dakisolatie moeten toepassen om voor de subsidie in aanmerking te komen. Je komt niet voor subsidie in aanmerking wanneer voor de woning al eerder subsidie is verstrekt.

Ook al val je buiten de boot qua subsidie dan toch blijft het overwegen van vloerisolatie zeker de moeite, het liefst in combinatie met een totale aanpak van de kruipruimte. De meest klimaatefficiënte methode is praktisch en doeltreffend. Hierbij worden tegen de onderkant van de vloer zogenaamde thermoskussens geplaatst. Dit is een opvouwbaar isolatiemateriaal dat pas op de plaats van bestemming wordt gevuld met lucht. Er komt dus niet eens een vrachtauto voor uw deur te staan en het materiaal past door ieder luikje waar een mens doorheen kan. Het thermoskussen reduceert de warmtestraling van de onderzijde van vloerconstructies trapsgewijs naar nul. Samen met de stilstaande lucht in de kussens stopt dit het verlies van warmte naar de kruipruimte. Bestaande vloeren worden daarmee zelfs warmer dan nieuwbouwvloeren.’

 

De thermoskussens worden gecombineerd met een stevige bodemfolie die woningbreed wordt aangebracht op de kruipruimtebodem. Dit biedt een schone werkvloer en stopt de aanvoer van vocht uit de kruipruimtebodem naar de woning. Deze bodemfolie kan ook bij veel nieuwe woningen nog zinvol zijn omdat daar de kruipruimte vaak extreem vochtig is. Het complete systeem is geschikt voor alle vloertypen; hout, beton en steen. Ook nieuwere woningen die bij de bouw al zijn geïsoleerd met EPS (polystyreen) kunnen hiermee gemakkelijk van extra isolatie worden voorzien. Heeft de woning vloerverwarming dan lekt er permanent warmte weg aan de onderzijde en is het aanbrengen van thermoskussens vrijwel altijd zinvol.


Daarnaast zijn er nog andere oplossingen om te verduurzamen, die onder andere in het SBS6 programma Green Make Over te zien zijn. Naast een twaalftal gemeenten wordt het programma mede mogelijk gemaakt door tientallen duurzame bedrijven. Elke week wordt er een gezin via een duurzame make over van hun huis en tuin geholpen om hun energie- en waterverbruik te verlagen, gezonder en leuker te leven en om hun tuin en huis toekomstklaar te maken.

 

Doel is om uiteindelijk de nodige besparingen te realiseren én tegelijkertijd winst qua wooncomfort, klimaat en toekomstbestendigheid van het huis. Naast vloerisolatie zijn er nog meer slimme oplossingen om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een radiatorfolie ontwikkeld die onzichtbaar zijn werk doet. Om het verlies van geïsoleerde CV-buizen verder te beperken worden de leidingen verzilverd. Ook is er een folie waarmee je de CV-ketel en je boiler kunt inpakken om zo de warmte beter binnen te houden. De folie bespaart bij een close-in boiler zomaar tussen de 60 en 100 kWh per jaar.

 

Ook kan je natuurlijk gaan voor dubbel glas en wandisolatie, maar als je de vloer niet meeneemt vergroot je de kans op vochtproblemen bij de koude vloer. Het vocht dat eerst op het enkelglas condenseerde, trekt naar die koude zone onderin de woning. Dit kan niet alleen schimmelvorming veroorzaken, maar ook zorgen voor meer huisstofmijten in de vloerbedekking. Een los tapijtje op een parketvloer, wat in een woning met enkelglas nog onschuldig is, verandert in een gezondheidsrisico nadat isolatieglas is geplaatst omdat hierdoor huisstofmijtallergeenconcentratie toeneemt tot boven de kritische grens waarvan de WHO aanneemt dat je allergisch kunt worden. Ga dus altijd eerst voor de vloer.    

Delen

Journalist

Related articles