European Media Partner

Begin klein voor een groener en duurzamer Nederland

In Nederland wil langzamerhand iedereen zijn of haar steentje bijdragen voor een duurzamere samenleving. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk voor iedereen. Ook wat betreft onze tuin, waar tegenwoordig gemak voorgaat op wat goed is voor de natuur en daarmee ook voor de mens.

“Dorpen en steden worden steeds minder groen”, vertelt Lodewijk Hoekstra, tv-presentator en oprichter van NL Greenlabel. “Ook de tuinen worden vol gegooid met tegels om deze maar ‘gebruiksvriendelijk’ te houden. Daarnaast zorgt ons huidige consumptiegedrag ervoor dat de middelen van de aarde in rap tempo opraken. Over heel de wereld hebben we al te maken met klimaatverandering en de gevolgen daarvan, zoals meer regenval, verlies van biodiversiteit en vervuiling van de lucht, zijn goed merkbaar. Hoog tijd om hier dus iets aan te doen!”


Maar waar begin je dan? “Dat is wat velen volgens mij niet goed weten en dat is jammer”, stelt Hoekstra. “Uit eigen ervaring weet ik namelijk dat je altijd iets kunt doen, hoe klein ook. Zo let ik er in het dagelijkse leven op dat mijn eigen footprint, en die van mijn gezin, zo klein mogelijk is. Zo wonen we in een duurzaam en energieneutraal huis, kopen we zo min mogelijk spullen, rij ik in een groene auto en probeer ik zoveel mogelijk biologische en lokale producten te kopen. Daarnaast hebben we een tuin vol wilde planten en bloemen waardoor vlinders, vogels en bijen worden aangetrokken. En hoe klein je balkon of tuin ook is, je kunt altijd iets doen om deze groener en duurzamer te maken. Zo kun je een geveltuintje maken en kun je samen met je buren initiëren om als het dak plat is, een groen dak aan te leggen. Ook kun je het regenwater afvangen zodat het niet de grond infiltreert en niet voor druk op het riool zorgt. Zo kun je in droge periodes zorgen dat je planten en bloemen water kunt geven met het afgevangen water.”


En mocht je een grotere tuin tot je beschikking hebben, zorg er dan voor dat je het snoeiafval niet gelijk naar de milieustraat brengt. Hoekstra: “Het snoeiafval is perfect om te laten composteren in een hoekje van je tuin. Dit zorgt uiteindelijk voor ‘zwart goud’ in je tuin. Het compost zorgt namelijk voor natuurlijke bacteriën en schimmels die het bodemleven bevorderen en zorgen voor meer biodiversiteit, gezonde sterke planten en maakt dat de grond beter kan sponsen en het dus meer water kan opnemen bij zware regenval.”


De afgelopen periode zijn we meer dan ooit thuis en hebben we meer aandacht kunnen besteden aan ons huis en tuin. En voor veel mensen heeft dit ook voor bewustzijn gezorgd. “En daar ben ik alleen maar heel erg blij mee, want we kunnen niet langer doorgaan met het consumptiegedrag dat we nu vertonen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat meer groen de mens ook gelukkiger maakt. Gooi dus die ene tegel uit je tuin en plaats er een vlinderstruik voor in de plaats. Ook al is het enkel die ene tegel: elke stap is er één richting een mooier, groener en duurzamer Nederland.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles