European Media Partner

BBQ-en met fruit: lekker en gezond

Nog even wachten, maar dan is het zo ver! De zomer staat voor de deur. Dat betekent lange zomerse dagen met de zon op je huid, genieten van vakantie en natuurlijk volop smullen van smakelijke gerechten. De barbecue kan weer uit de schuur of van zolder. En wie een lekkere en gezonde maaltijd op tafel wil zetten, moet toch ook eens denken aan fruit voor op de barbecue.

Want barbecueën staat in veel gevallen weliswaar synoniem voor een maaltijd met vleesgerechten – en vaak ook veel vleesgerechten - maar zo traditioneel hoeft het natuurlijk niet te zijn. En sterker nog, de vraag die je natuurlijk op kunt werpen, is of vleesconsumptie wel past bij de verantwoorde leefstijl van nu. Wat je in ieder geval merkt, is dat consumenten in toenemende mate kritisch zijn op hun eetpatroon en vaker voor vleesvervangers kiezen. Vergeet bovendien niet de mensen die vlees als vegetariër of veganist doelbewust overslaan. Maar de barbecue dan, hoe moet het daar mee?


Vleesgerechten zijn niet per se nodig om van een BBQ-maaltijd een echt festijn te maken. Het ligt bij velen niet direct voor de hand, maar denk toch ook eens aan fruit. Of om het nog specifieker te maken, aan ananas. Ananas kent van nature een lekker zoete smaak met een verfrissend, dorstlessend karakter. Bovendien is de vrucht vooral ook bekend door zijn stevige structuur en heerlijke bite, die de ananas vooral populair maakt tijdens warmere periodes van het jaar. Zo hoef je ananas niet alleen als tussendoortje te nuttigen, of als dessert, maar kan de vrucht ook prima tijdens een zomerse avond op een barbecue worden gegrild! Een prima alternatief dus voor mensen die vlees willen overslaan.


Wat veel mensen eigenlijk onvoldoende weten, is dat de ananasvrucht niet alleen lekker smaakt, maar bovendien tal van voordelen heeft voor de gezondheid. Ananas is bijzonder rijk aan vitamine C. Bovendien zijn de vruchten een goede bron van mangaan en bevatten ze veel mineralen, vezels en enzymen die goed zijn voor de spijsvertering en tegelijkertijd helpen om op het juiste gewicht te blijven. Dat is nog niet alles: ananas werkt ook ondersteunend bij het ontgiften van het lichaam. 


Ananassen zijn daarom prima aan te bevelen als onderdeel van de dagelijkse maaltijden om te profiteren van de gezondheidsvoordelen die ze bieden. ‘s Morgens kun je de dag beginnen met ananas als ingrediënt in een smoothie. Gewoon als bijgerecht bij het ontbijt is natuurlijk ook mogelijk, terwijl ananas als dessert na de lunch prima kan dienen als smaakverfrisser. 


Ananassen lijken gemaakt voor de zomer. Dat komt natuurlijk vooral dankzij de opmerkelijke verschijningsvorm. Vrijwel geen enkele andere tropische en exotische vrucht appelleert zodanig aan het zomerse gevoel. De gele schil reflecteert de kleur van de zon en de kroon lijkt op de bladeren van een palmboom. Nog even een weetje: door de geur kun je bepalen of een ananas rijp is. Meestal is een geurige ananas klaar voor consumptie. De bladeren van de kroon trekken is ook een hulpfoefje. Bladeren van een rijpe ananas kunnen namelijk gemakkelijk van het fruit kunnen worden getrokken en losgemaakt.


Ananas groeit niet in Nederland. In ieder geval niet in de buitenlucht. De vruchten worden geteeld op tropische plantages, waar de best mogelijke groeiomstandigheden bestaan met veel regenval en hoge temperaturen. Het groeitempo ligt echter behoorlijk laag. Het kan wel tot zestien maanden duren voordat een ananas rijp genoeg is voor consumptie. Wel is het zo dat door speciale kweekmethodes er sprake is van een structurele oogst door heel het jaar heen. De plantages zijn te vinden in tropische oorden. Ten tijde van Christoffel Columbus groeide de plant in heel Zuid- en Midden-Amerika en in het Caraïbisch gebied, terwijl de Spanjaarden ananas later introduceerden op de Filipijnen, Hawaï en Guam. Wat daarbij ook opvalt, is dat veel plantages onder toezicht staat van instanties, waarbij er strenge product- en kwaliteitseisen gelden.

Delen

Journalist

Related articles