European Media Partner

Barbecueën hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Sinds een aantal jaar wordt goede kwaliteit en duurzaamheid in de voedingsindustrie steeds belangrijker. Echter, de barbecue-industrie bleef achter.

“En dat moest anders vond ik”, vertelt Jord Althuizen, auteur en oprichter en eigenaar van Smokey Goodness. “Ik schreef al vaak over eet- en drinktrends, maar wat mij opviel was het feit dat de barbecue-industrie achterbleef in de trends. Nog altijd was het devies zo snel en zoveel mogelijk goedkoop vlees op de barbecue. En dat zag ik graag anders. In Amerika verwonderde ik mij enorm over de barbecue belevenis en dat wilde ik graag naar Nederland overbrengen. Met twee vrienden ben ik toen begonnen met ons barbecue catering bedrijf om zo te laten zien dat je met kwaliteit een hele mooie barbecue-ervaring kan neerzetten.”


Het allerbelangrijkste wanneer je begint met barbecueën is om even adam te halen, gaat Althuizen verder. Vaak wordt barbecueën gezien als iets moeilijks, maar je moet vooral gewoon plezier hebben. Het loont zich wel als je je van te voren goed inleest. Barbecueën is in principe een vorm van koken, alleen het is een vorm van eten bereiden op een wat primitieve manier. Je inlezen kan ervoor zorgen dat je de technieken beter begrijpt en je wat makkelijkere recepten tegenkomt waarmee je kunt beginnen. Daarnaast zijn er tal van filmpjes op YouTube en groepen op Facebook die een beginnende barbecuer graag op weg helpen.”


Het leukste aan het barbecueën vind ik dat het echt een element toevoegt dat je moet zien te bedwingen, aldus Althuizen. “Het is niet heel praktisch en het is niet iets wat je elke dag doet, maar het is gewoon ontzettend leuk om een ‘fikkie’ te stoken en met volle aandacht het vuur te bedwingen om mooi vlees te laten garen. Zeker in de wereld van vandaag de dag, waar alles gehaast moet, is het heerlijk om gas terug te nemen en te gaan barbecueën. Het belangrijkste ingrediënt voor een geslaagde barbecue-avond is toch echt het gezelschap. Ik vind vaak dat de Nederlandse barbecue-avond zo gehaast plaatsvindt. Na werk wordt er vaak snel een barbecuepakket bij de supermarkt gekocht en dan wordt er van alles in één keer erop gegooid en dat is het. Maak er eens echt een sociale aangelegenheid van. Het vlees heeft tijd nodig om mooi te garen op het vuur, dus hou hier rekening mee. Zorg daarnaast voor een mooie variatie van gerechten. En denk dan niet alleen aan vlees, maar ook aan vis en groenten. En ik blijf graag weg van het brood en de sauzen. Hierdoor zit je vaak al vol voordat het hoofdgerecht op tafel komt.”


De beginnende barbecuer heeft eigenlijk alleen een deksel nodig voor op de barbecue, stelt Althuizen. “Zo sluit je het zuurstof af en kun je gecontroleerd de temperatuur bepalen voor de bereiding van het vlees. Maar de wat gevorderde barbecuer kan zijn repertoire uitbreiden met bijvoorbeeld een mooie messenset, gietijzeren grill roosters en gietijzeren koekenpannen, waarmee je goed kunt koken op vuur. Ook denk ik dat de flambadou de barbecue trend van deze zomer wordt. Dit is een gietijzeren cornetto hoorntje waarmee je smeltend vet over bijvoorbeeld oesters kunt bedruipen en garen, in feite pocheer je de oester dan in het hete vet.”


Maar het allerbelangrijkste blijft toch, maak het jezelf niet te moeilijk, besluit Althuizen. “Gooi niet de hele tafel vol, doe liever één gerecht goed dan drie mislukte gerechten. En blijf weg van de gemarineerde stukken vlees uit de supermarkt. Gemarineerde kipsaté wordt niet voor niks altijd zwart. Dit komt door de vele suikers die erin zitten om het vlees lang goed te houden. Die gaan dan karamelliseren op de barbecue. Koop dan ook liever één soort vlees, van goede kwaliteit, bij de (lokale) slager. En vraag eens om gewoon Nederlands vlees. We hebben hier in Nederland een ongekende schat aan kwalitatief goede producten. Ik hoop dat veel mensen daar deze zomer achter gaan komen!”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles