European Media Partner

Backend IT-technologie houdt vooruitgang business software tegen

Na een carrière in de financiële hoek ging het Jan Baan voor de wind. Als financial consultant kwam hij met IT in aanraking in Silicon Valley. Niet veel later begon hij Baan Company. Na jaren van succes zag Jan dat de technologie waarin het Baan ERP product was gebouwd inmiddels was verouderd en besloot eind vorige eeuw om software in de cloud te gaan bouwen. Nog altijd is Jan Baan actief in de IT wereld en is een geliefd spreker op vele grote internationale events waar hij zijn visie op business software vertelt. 

Wat voor soort bedrijf was Baan Company?

“De onderneming die ik startte verving complete bedrijfsprocessen door het ERP systeem (Enterprise Resource Planning), ofwel bedrijfssoftware. Een ERP systeem bestaat uit meerdere modules en kan bijvoorbeeld de voorraden van een bedrijf bijhouden of financiële administratie uitvoeren. Toen Boeing op zoek was naar een nieuwe softwareoplossing besloten wij ons daarvoor aan te melden en uiteindelijk zijn wij het geworden. Dat was de grote doorbraak voor Baan Company en we zijn toen ook gelijk naar de beurs in Amsterdam en de Nasdaq gegaan. Het bedrijf bleef maar groeien, maar tegelijkertijd merkte ik dat ik veel meer ondernemer ben dan investeerder. Daarbij kwam dat er steeds weer vernieuwing plaatsvond en deze steeds complexer werd, maar de software verouderde.”


Was dat waarom u besloot te stoppen met Baan Company?

“In 1995 kwam Netscape, de webbrowser, en zij hebben ons toen in beurswaarde voorbijgestreefd. In dat jaar werden wij na hen de beste IPO introductie op NASDAQ , maar er vonden zoveel ontwikkelingen plaats. De cloud kwam op en Netscape ontwikkelde Java Script en kreeg al snel een marktaandeel van 80%, maar helaas zakte dit na enige jaren terug naar 1%, door de macht van Microsoft, die deze vernieuwing nu als monopolist wist in te palmen. De consumerization van IT ontstond, oftewel het dagelijkse gebruik van technologie die eenvoudig was en voor een toegevoegde waarde zorgde, met het resultaat dat IT onmisbaar werd. De vijf digital giants hebben nu met een market cap van $7.000 miljard een monopolie positie gekregen. Er ontstond dus een vernieuwing van de IT en daarop besloot ik mijn ondernemersgeest te volgen en begon ik een nieuw bedrijf.”


Wat vind u van het huidige softwarelandschap?

“Het is interessant de ontwikkeling van software van begin tot nu te volgen. Wat mij opvalt is dat we nog steeds eigenlijk met oude meuk werken. En daarmee bedoel ik dat we aan de voorkant maar door blijven innoveren met vernieuwende microservices (Apps), maar aan de achterkant, bij de bedrijfssoftware, gebeurt dit niet. Zo zijn er dus ook bij de Nederlandse overheid enorme problemen ontstaan omdat het werken met verouderde software de digitalisering tegenhoudt. Uiteindelijk kun je niet meer verder. In de jaren zestig was de eerste investeringswave van IT waardoor we software tot onze beschikking hebben en nu zitten we in de mobile wave. Alles is mobiel, google maakt gebruik van cloud services en Amazon verkocht eerst boeken en nu web services. Bovendien zijn bedrijven als Amazon inmiddels al duizend miljard waard waardoor ze niet meer te besturen zijn door een overheid of wetgeving. Dit heeft ook op de maatschappij een ontzettend negatieve invloed.”


En waarom is dat?

“Er zijn nu ongeveer vijf bedrijven in de wereld en die bepalen het speelveld. De technologie zit als gevolg hiervan vast in deze monopolie, wat funest is voor innovatie. Want zoals vaker bij grote bedrijven is het vergroten van de winst vaak belangrijker dan het doorvoeren van innovaties. Bedrijven als Apple maken zoveel winst, dat wil je niet weten. Ook op de maatschappij heeft dit een negatieve invloed. Door de dominantie heeft de consument bijna geen keuze meer. Bovendien kunnen de vele miljarden winst van de grote bedrijven veel beter besteed worden aan bijvoorbeeld het milieu. Maar helaas past dit doelnet zo goed in hun huidige business plan. Tegenwoordig brengen we namelijk alles naar de Cloud. Maar de legacy producten die we daarvoor gebruiken zijn nog steeds gebouwd voordat het internet bestond. Een mismatch dus, waardoor we data maar laten in de bespreking van de oude databases, inplaats van deze met Big Data in te zetten voor het benutten van machine learning met de microservices aan de voorkant.”


Wat zou u dan anders willen zien?

“Mijn droom is een nieuwe wave inzetten. De eerste wave was in de jaren zestig en die heeft heel lang geduurd. Hierin ontstond de IT en van daaruit de software. Vervolgens in 1984 kwam er de tweede wave. De wave van de pc, en die ging veel sneller. Bedrijven als HP en Apple ontstonden en die gingen software voor hun producten gebruiken. Toen kwam er een totaal nieuwe wave, namelijk die van het internet. En nu zitten we in de wave van de mobiel. Op onze mobiel kunnen we alles. En nu is het tijd voor een nieuwe wave. Ik wil graag de kracht van de mobiele devices en sociale data ook inzetten in het vernieuwen van de bestaande legacy systemen, de backend. We hebben met onze nieuwste Apple telefoon nauwelijks toegang tot de oude software en dat moet anders. Oude en nieuwe technologie moeten opnieuw worden samengebracht. Als we dit weten te realiseren dan zal de productiviteit van de kenniswerker kunnen verdubbelen, wat betekent dat ook de EBITDA zich kan verdubbelen, maar daarnaast zullen bedrijven een veel hogere groeifactor hebben, wat dan in zijn geheel betekent dat ook de multiple van price/earnings zich sterk verbetert en dus bedrijven dan wel snel een 5 tot 10 keer hogere market cap weten te realiseren. Inplaats van 5 bedrijven met een market cap van $7.000 miljard zouden er 7.000 Unicorns ontstaan met ieder meer dan 1 miljard marktwaarde. Van deze ontwikkelingen kan dan vooral Europa profiteren, waar nu de kapitaalvermeerdering zich te veel beperkt tot Silicon Valley.”


En denkt u dat het gaat lukken?

“Zolang niemand wil luisteren, zal niemand een sprong in het diepe durven te nemen, en de politiek er ook geen stemmen mee winnen. Toch heb ik wel hoop, want we zijn ook niet met de paard en wagen doorgegaan, anders kwamen we nergens. Ik denk dat ik meer een entrepreneur ben met visie, dan een perfecte investeerder en ik zie dat mensen worden gehinderd doordat zij gegevens niet bij de hand hebben. Dat gaat ervoor zorgen dat er verandering gaat komen, want nu gebruiken CFO’s bij belangrijke meetings nog steeds verouderde back-end en beheersen de bedrijfsprocessen niet als een ‘end-to-end’ geheel. Maar je wilt informatie van dit moment als ‘one version of the truth’. Machine learning zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat informatie als kennis beschikbaar zal zijn. Hierdoor zal de productiviteit van de kenniswerkers extreem toenemen.”

Feit

Jan Baan richtte in 1978 Baan Company op, een bedrijf gefocust op Enterprise Resource Planning, oftewel bedrijfssoftware. In de jaren negentig floreerde het bedrijf met als grootste klant Boeing. Twee jaar voordat Baan Company werd overgenomen door Infor, richtte hij in 1999 Cordys op, met de missie om IT implementatie te tackelen waar veel bedrijven tegen aanlopen. Enige tijd voor de acquisitie van Cordys door OpenText werd Jan Baan is eigenaar en oprichter van Vanenburg software.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles