European Media Partner

Autodelen wordt extra populair

Autodelen is een almaar groeiend geaccepteerd gebruiksmodel. Ook in zakelijk verband. Zakelijke rijders die korstondig autovervoer nodig hebben, hoeven daarmee niet de hele dag een wagen te reserveren, maar kunnen het gebruik ervan voor enkele uren of een dagdeel inplannen. Volgens Peter de Jong van WeGO carsharing solutions leidt dat tot volop voordelen.

Er tekent zich een revolutie af aan het autofront. De aandacht verschuift van autobezit naar autogebruik. Van een plots opkomende trend is geen sprake. Er is al lange tijd belangstelling voor het delen van auto’s. In zakelijke kringen valt echter nog een inhaalslag te maken, die er zonder meer van gaat komen, meent Peter de Jong. Volgens hem liggen daar drie redenen aan ten grondslag.

 

“De eerste reden ligt voor de hand: kostenbesparing. De meeste zakelijke auto’s worden slechts voor een deel van de dag gebruikt. In die hoedanigheid is het zonde van de investering op momenten dat het vervoer ongebruikt voor de deur staat. Door carsharing ontstaat een nieuw gebruiksmodel, waarbij de gebruiksfrequentie per auto stijgt, daardoor zijn er minder auto’s nodig bij dezelfde mobiliteit. Daardoor dalen de kosten”, aldus De Jong.

 

Dat was de eerste reden. Er bestaat nog een andere aanleiding: minder management. Veel bedrijven kampen met onvoldoende zicht op het gebruik van hun wagenpark. Niet zelden is een wirwar van kosten, administratieve handeling, declaraties en registratie van verreden kilometers ontstaan. Door autodelen kan de werkgever deze ellende achter zich laten en overlaten aan de deelauto leverancier, terwijl die daarmee bovendien een duidelijke stimulans realiseert voor duurzame mobiliteit.

 

En tot slot, de derde reden: niet alleen de wegen, maar ook de parkeerplaatsen bij bedrijven slibben dicht. Waar dat eigenlijk op neerkomt, is dat er simpelweg te veel auto’s bestaan. Door carsharing maken bedrijven veel efficiënter gebruik van hun wagenpark en zijn er dus minder auto’s noodzakelijk.

Delen

Journalist

Related articles