European Media Partner

Autodelen de oplossing voor groenere steden en minder CO2?

Het delen van auto’s in plaats van een auto bezitten is in een ontwikkeling waar met name de politiek naartoe wil om de uitstoot van CO2 te verminderen. Vaak wordt vergeten dat er al veel auto’s worden gedeeld, bijvoorbeeld binnen families. Maar nieuwe autodeeldiensten zouden een verdere groei kunnen betekenen. 

“Maar aan autodelen zitten toch ook nadelen”, vertelt Carlo van de Weijer, Directeur Smart Mobility aan de TU Eindhoven. “Dit omdat het lastig is om gegarandeerde toegang tot een auto te organiseren, wanneer je deze deelt. De ontwikkeling van bezit naar gebruik kan heel goed wanneer de dienst zich daar ook voor leent. Zo is sinds de komst van Spotify het beluisteren van een liedje met een factor honderd verbeterd. We bezitten niet meer een enorme hoeveelheid cd’s meer en het duurt geen twee minuten meer voordat je de cd in de cd-speler hebt en het liedje hoort. Met Spotify hebben we binnen twee seconden toegang tot miljoenen nummers. Het probleem met het delen van auto’s in een abonnentsvorm is dat je de auto misschien wel twee dagen van tevoren moet reserveren en deze dus niet kunt gebruiken als je hem onverwachts nodig hebt.”Carlo van de Weijer, directeur Smart Mobility aan de TU Eindhoven


Toch zal er in bepaalde niches interesse zijn voor het autodelen, vertelt Van de Weijer. “Het is bijvoorbeeld voor de zakelijke rijders wel interessant, omdat een dienstauto gemakkelijker te delen is, die heb je op bepaalde tijden nodig. En door het delen van een auto kun je vaker besluiten om een ander automodel te kiezen. Je hoeft niet jaren tegen in dezelfde auto te rijden. Daarnaast is voor mensen die in het midden van de stad wonen een deelauto handig, wanneer zij van tevoren weten wanneer zij een auto nodig hebben”. Dan is er genoeg tijd om deze te reserveren, en onder de streep scheelt het enorm veel parkeerellende, aldus Van de Weijer. 


“Er wordt vaak gezegd dat er een algemene trend is van bezit naar gebruik maar de afgelopen decennia zijn we juist steeds minder gaan delen. Zo delen we geen wc’s meer, geen badhuizen of vrieshuizen. Die gewonnen luxe van een eigen auto geven mensen niet graag meer uit handen. Dus als je een auto deelt moet je minstens het comfort en de beschikbaarheid van een eigen auto kunnen evenaren. Of het moet veel en veel goedkoper zijn en ook dat is maar de vraag. Alleen het schoonhouden van een auto kan al duurder uitvallen dan het bezit van je eigen auto.” Het Franse Autolib moest zijn elektrische deelauto van de weg halen, doordat de auto’s te smerig werden om er nog mee rond te kunnen rijden en op een gegeven moment zelfs zwervers in de auto bleven slapen, volgens Van de Weijer.  


“In de komende vijf jaar verwacht ik wel een enorme toename van het aantal elektrische auto’s, en ook dat is niet per se gunstig voor het delen van auto’s. Want over vijf jaar zullen de elektrische auto’s ook een stuk goedkoper zijn dan gewone auto’s en die prijs blijft verder dalen, wat de eigen auto nog aantrekkelijker maakt. Het openbaar vervoer daarentegen zal het zwaar gaan krijgen. Door de coronacrisis en het vele thuiswerken, wat we voorlopig nog zullen blijven doen, is het gebruik van het openbaar vervoer enorm afgenomen en mensen die thuis een eigen auto willen of hebben zullen deze (blijven) gebruiken. Het belangrijkste is dat we accepteren dat we de auto niet weg willen doen en daarom het gebruik zo duurzaam mogelijk moeten maken, bijvoorbeeld door het gebruik van elektrische auto’s en het verder uit het straatbeeld halen van al dat ontsierende blik” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles