European Media Partner

Asbest eraf en zonnepanelen erop

Maatschappelijk vond hij het niet langer verantwoord. Daarom besloot Harry Haverkotte uit Gramsbergen om dik twaalfduizend vierkante meter asbestplaten op de houtloodsen van Houtindustrie Gramsbergen (H.I.G.) te vervangen. Middendorp Montage legde de Eternit golfplaten, waarna in twee fasen meer dan drieduizend zonnepanelen werden geplaatst. 


In totaal werd er zo'n 12.000 vierkante meter aan asbest golfplaten van de elf houtloodsen verwijderd. “Ik vond het niet langer verantwoord om dat asbest te laten zitten. De oudste loodsen dateren al uit de jaren zestig, dan bestaat het risico dat asbestvezels loslaten. Ik kon de dakplaten financieel gezien nu vervangen, dus ik dacht ‘ik doe het’.”


In 2019/20 werden op de panden 1700 zonnepanelen geplaatst met een opbrengst van 0,499000 MW. De opgewekte energie wordt volledig voor eigen stroomvoorziening van het houtbedrijf gebruikt, dat hiervoor een SDE-subsidie ontvangt: 4 ton, verdeeld over vijftien jaar. “Momenteel zijn we in gesprek voor fase twee, waarin we opnieuw 1700 zonnepanelen willen plaatsen. Helaas is deze subsidie behoorlijk lager dan de eerste. Onze overheid stimuleert windmolens en zonneparken, maar ze vergeten de mogelijkheden om bedrijfspanden van zonnepanelen te voorzien.”

Delen

Journalist

Fleur de Roij

Related articles