European Media Partner

Artificial Intelligence vereenvoudigt de digitale transformatie

AI-technologie maakt een compleet nieuwe manier van werken in de scheeps- en jachtbouw mogelijk. Inmiddels is ook voor de scheeps- en jachtbouw de eerste tool op de markt die bedrijven met AI-technologie helpt competitief te kunnen opereren in een sterk concurrerende, maritieme wereld. 

Maritieme kennis zit verstopt in tienduizenden documenten. “Veel bedrijven willen wel naar een digitaal systeem, zodat ze kennisgedreven kunnen werken”, aldus Geert Schouten, directeur bij Shipbuilder, die deze technologie inzet. “Echter, zij kijken enorm op tegen de hoeveelheid mankracht die het vereist om data op te schonen en in te voeren. Artificial Intelligence kan de eerste stap naar digitale transformatie gemakkelijk maken. Ook ik was zeer blij verrast hoe goed en met welke eenvoud AI honderden maritieme documenten met een druk op de knop omzette naar een voor iedereen begrijpelijke, digitale kennisomgeving. Maanden aan saai opschoon- en invoerwerk zag ik in enkele uren worden gepresenteerd in een overzichtelijk dashboard. AI is nu al zo ver dat het de terminologie van een maritiem bedrijf leert. Ook adviseert AI hoe bepaalde informatie beter omschreven kan worden, zodat de datakwaliteit altijd 100 procent is.”


Schouten benoemt enkele voordelen. “Ten eerste noem ik een afname van de faalkosten door verkeerde informatie van maar liefst 20 procent. Ten tweede zie ik ook dat bedrijven die het inzetten blij zijn dat zij dit arbeidsintensieve en saaie opschoon- en invoerwerk niet zelf meer hoeven doen. Ook daar zijn de resultaten beter. Maritieme experts hebben nu veel meer tijd om hun talenten in te zetten en te doen waar ze echt goed in zijn. Ook zie ik, ten derde, dat bedrijven ontdekken dat zij op een goudmijn aan informatie zitten uit voorgaande projecten. Door die gegevens te laten verwerken door AI en deze resultaten als kennis toe te voegen aan nieuwe projecten gaat de innovatiekracht met sprongen vooruit. Voeg daaraan toe dat zij real time over deze informatie kunnen beschikken en de succesformule is compleet.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles