European Media Partner

Arie Boomsma: 'Gezond leven moet een gewoonte worden'

Een eigen sportschool met bijbehorende kledinglijn, een uitgebreid boek over bewegen en gezond eten: de immer frisse presentator Arie Boomsma doet er alles aan om in vorm te blijven. Met een reden, want: “Als ik niet gezond zou leven, zou ik dit leven helemaal niet aan kunnen, joh”, grinnikt de presentator, die onlangs zijn tweede kind geboren zag worden.

"Er is altijd wel iemand strakker, mooier, sterker."

Maar wanneer leeft iemand nou gezond volgens jou? 

Boomsma: “Je leeft gezond als je genoeg beweegt, goed slaapt en vers eet. Het helpt als je elke dag meer dan een half uur intensief beweegt. Sporten, wandelen, fietsen. En tegenwoordig is het ook belangrijk om in de gaten te houden dat je niet meer uren zit, dan slaapt in een etmaal.” 


Wanneer ben jij precies begonnen met je gezonde levensstijl?

“Mijn ouders hadden goed door dat vers eten, goed slapen en veel bewegen belangrijk was. Van huis uit meegekregen, dus. Sporten doe ik al vanaf mijn vijfde zo’n beetje dagelijks. Maar er zijn genoeg periodes in mijn leven geweest dat ik niet aan die acht uur slaap per nacht kwam, en slecht at. Inmiddels weet ik dat je energie krijgt van goed eten, dat je optimistischer en scherper bent als je goed slaapt, niet zo snel ziek wordt, en dat beweging ervoor zorgt dat ik een veelzijdig leven aan kan met een bak vol verantwoordelijkheden en uitdagingen.” 


Hoe kun je jongeren stimuleren gezond te leven?

“Je moet dingen leuk of uitdagend maken. Spelenderwijs bijbrengen dus, vanaf een jonge leeftijd. Maar bij jongeren gaat het daarnaast vooral ook om kennis. Dat je ze leert wat voeding met je lichaam doet, en met je energie. Energydrankjes voordat je naar school gaat, lopend eten, teveel vet, teveel suiker… Hoe je je voelt is een direct gevolg van al die ongezonde dingen.” 


“Veel mensen zoeken een shortcut. In 12 weken naar een sixpack, binnen 8 weken bikini klaar voor de zomer. Het fenomeen dieet. Het best kun je van al die beloftes en plannen gewoon de kern eruit halen, meenemen wat er misschien goed aan is, maar uiteindelijk gaat het om een levensstijl. Gezond leven moet een gewoonte worden. Iets wat vanzelf gaat, waar je plezier aan beleeft en energie van krijgt. Al die andere dingen zijn hoogstens een gevolg van wat je doet, geen doel an sich. Een sixpack krijgen is geen echt doel, maar zorgen dat je vanaf vandaag elke dag een uur eerder naar bed gaat, is dat wel."


Maar slaan we niet een beetje door? Op social media regent het ‘fitgirl’-foto’s. Daar worden genoeg mensen onzeker van. 

“Dat ben ik wel met je eens, ja. De focus bij dat soort foto’s ligt zo op de buitenkant. Mensen die ze plaatsen hopen er misschien anderen mee te motiveren, maar in veel gevallen gebeurt het tegenovergestelde. Die confrontatie met het leven van anderen is sowieso lastig te negeren in onze tijd. Hoe je eruit gaat zien kan een gevolg zijn van wat je doet, maar het moet geen doel worden. Een sixpack krijgen is geen echt doel, maar zorgen dat je vanaf vandaag elke dag een uur eerder naar bed gaat, en elke dag minimaal een half uur extra beweegt wel: dát zijn concrete doelen. Het is bij deze tak van sport heel belangrijk dat je je eigen koers durft te bepalen, en je niet laat beïnvloeden door al die andere mensen. Er is altijd wel iemand strakker, mooier, sterker. Maar jouw eigen voldoening als je aan de slag gaat, daar kan niets tegen op.”


Wat is de beste oefening om te doen om op z'n minst een beetje te bewegen?

“Wandelen. En dan in een stevig tempo. Een half uur per dag, meer heb je niet nodig. Ben je ook nog eens lekker buiten. Regent het? Dan kun je de trap op en neer rennen. Of zelfs als je gewoon loopt en dat een half uurtje volhoudt, is het winst.”

Goed en gezond eten is belangrijk, maar wat is 'goed eten' volgens jou? We kunnen allemaal aan de quinoa, gojibessen en broccoli gaan, maar persoonlijk vind ik bokbiertjes ook erg lekker. 

“Een ambachtelijk gebrouwen bokbiertje… Heerlijk! Voor mij gaat het er veel meer om dat je bewust bent van wat je eet en drinkt. Dat je kiest voor goede producten. Met zorg gemaakt, vers van het land, niet uit een fabriek. Als je elke dag vers eet, en je zorgt dat je dat met mate doet, dan kun je natuurlijk net zo makkelijk genieten van een heerlijk biertje of een goede wijn. Weet waar je eten vandaan komt, en wat het met je doet. Daar gaat het om.” 


“Zelf gebruik ik social media vooral als bron van informatie. Over beweging, allerlei soorten sport, disciplines, visies… en zeker ook voor voeding. Recepten, combinaties, achtergrondinformatie, je kunt er alles vinden. Daarnaast hebben wij kookboeken thuis van vrienden als Mounir Toub, Niven Kunz, Jet van Nieuwkerk, Chef met Lef en de Healthy Sisters. Daar staan hele leuke dingen in.” 


Tot slot, Arie, wanneer heb je voor het laatst een ongezonde frikandel gegeten? 

“Haha, wij eten thuis die worsten van de vegetarische slager. Die smaken verdacht veel naar frikandel. Heerlijk zijn ze!”

Feit

Arie Boomsma (1974) is een Nederlandse televisiepresentator en fotomodel. In 2015 opende hij met de Vondelgym zijn eigen sportschool. Een jaar later kwam zijn boek Beweeg! voor een gezonder en gelukkiger leven uit. Boomsma is gehuwd en heeft twee kinderen.

Delen

Journalist

Ger de Gram

Related articles