European Media Partner
Arie Boomsma GEZONDHEID

Arie Boomsma: 'Geen tijd voor sport bestaat niet'

Arie Boomsma heeft het druk. Erg druk zelfs. Hij heeft drie banen, en twee jonge kinderen. Maar dat vindt hij geen excuus voor een ongezonde levensstijl. “Als ik geen tijd heb om naar de gym te gaan til ik mijn kinderen extra vaak de lucht in. Dat is óók sport.”

‘Weet je wat mijn guilty pleasure is: energiedrank, zo’n blik zit bomvol suiker, maar mán dat is genieten!’

Arie Boomsma nipt van zijn latte macchiato, het koekje laat hij liggen. We zitten bij Eat Well, do Good in Amsterdam. Waar “lekkere én gezonde gerechten” op het menu staan. “Ideaal.” Vroeger was Arie Boomsma altijd bang iets te missen, en daarom veel van huis. Tegenwoordig vindt hij rust bij zijn gezin. Wat niet betekent dat hij stil zit: allesbehalve. Hij is sportschooleigenaar, schrijver, én televisiemaker. Daarnaast is hij al dertig jaar perfect in shape. Al blijft er tegenwoordig minder tijd over voor sport, dan vroeger. 

 

Vind je dat vervelend?

“Nee. Als ouder van jonge kinderen moet je er vrede mee hebben dat je leven verandert. Ik wilde vanmorgen trainen, maar mijn kinderen waren verkouden. Dan moet je prioriteiten stellen. Het is niet zo dat ik tegenwoordig véél minder sport, hoor. Ik train elke dag tenminste een half uur, maar vaak wordt dit een uur. Ik sport vooral ánders. Als ik geen tijd heb om naar de gym te gaan, speel ik intensief met mijn kinderen. We rennen rondjes, ik til ze extra vaak op, of ik hou ze in mijn armen terwijl ik squat. Dat is óók sport.”


Jij leeft dus volgens de principes uit je boek FIT; ‘geen tijd om te sporten bestaat niet’. Best pittig, met weinig slaap.

Lachend: “Zeker. Gelukkig is mijn pasgeboren zoon een relatief makkelijke slaper. Bij mijn dochter was dat een ander verhaal. Als zij eenmaal wakker was, bleef ze dat. Mijn oplossing: een uur met haar gaan wandelen. Fijn voor iedereen. Mijn vrouw kon doorslapen, mijn dochter vond dit heerlijk en ik kreeg mijn cardio.” 

  

Je hebt geen voedingsschema. Hoe bepaal je wat je eet? 

“Ik eet elke dag verse producten, en bijna geen vlees. Mijn vrouw en ik laten onze boodschappen bezorgen. Dan komen we niet in de verleiding onzin producten te kopen. Dat werkt! Wat je niet in huis hebt, eet je niet op. Natuurlijk snoep ik weleens. Ik hou van karamel zeezout chocolade. En weet je wat écht mijn guilty pleasure is? Een groot blik energydrank. Die drank zit bomvol suiker, maar mán dat is genieten! Als ik uit de bocht vlieg eet ik tijdens de avondmaaltijd iets minder.”

 

Heb je nog tips voor mensen die gezonder willen leven?

“Volg geen dieet of stappenplan, maar maak kleine aanpassingen in je leven. Eet vers en gevarieerd, zorg dat je zeven tot acht uur slaapt, en beweeg elke dag een half uur intensief. En neem de tijd voor elke maaltijd. Wij dineren aan tafel, en zijn bewust bezig met wat we eten. Wat ook helpt: leg groente en fruit in het zicht, dan grijp je hier eerder naar. En als je niet sport: neem vaker de trap, en loop naar afspraken toe. Omarm de clichés! Alle beetjes helpen.”

Feit

Arie Boomsma (44) woont met zijn gezin in Amsterdam. Met zijn nieuwste boek FIT helpt hij de lezer met haalbare aanpassingen gezonder te leven. Hij legt uit hoe je beter kan eten, beter kan slapen en meer tijd kan vrijmaken voor beweging. Over sport en gezondheid schreef hij eerder de boeken ‘Beweeg!’ (2016) en ‘De man en zijn lichaam’ (2010).

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles