European Media Partner

AOV is meer dan financieel vangnet

De kans op arbeidsongeschiktheid is zeker niet kleiner voor een zelfstandig ondernemer. Het is dan ook geen luxe om dit risico af te dekken. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering behoud je een inkomen, ook bij ziekte, na een ongeval of een zwangerschap.

Ja, de premie is een behoorlijke kostenpost voor een ZZP’er. Vergeet echter niet dat deze aftrekbaar is van de belastingen. Een aftrekpost die kan oplopen tot meer dan 50 procent. Toch kiezen sommige zelfstandigen ervoor om in plaats van een AOV een spaarpotje opzij te zetten. Dat is inderdaad een flinke besparing op de bedrijfskosten. Bij arbeidsongeschiktheid is het dan echter wel te hopen dat dit potje goed gevuld is. En dat de arbeidsongeschiktheid niet te lang aanhoudt, want zo’n potje is snel leeg.


Om toch op de premie te besparen, kan een ondernemer er ook voor kiezen slechts een gedeelte van zijn inkomen te verzekeren. Is het euvel niet al te groot, en kan hij gedeeltelijk blijven werken, dan keert een AOV gedeeltelijk uit. En kan hij alleen nog werken in een ander beroep, dan is de ondernemer echt niet verplicht om ander werk te gaan doen. Een verzekering wordt immers afgesloten voor een specifiek beroep.


Al is het
inkomen verzekerd, toch zal een ZZP’er snel weer aan de slag willen. Ook de verzekering die hem een uitkering betaalt ziet hem uiteraard graag weer snel aan het werk. Ze hebben dus een gezamenlijk belang. De verzekeringsmaatschappij heeft daarom specialisten in dienst. Medici, arbeidsdeskundigen en bedrijfskundigen. Deze deskundigen helpen een ondernemer snel weer op de been. Ze helpen mee met het herstel en als het echt niet meer mogelijk is hetzelfde werk te blijven doen, dan bieden ze een loopbaanbegeleiding aan. Een AOV is dus meer dan een financieel vangnet.

Delen

Journalist

Related articles