European Media Partner

André Rieu: “Deze kerst wordt heel bijzonder”

André Rieu is niet te stoppen. Optredens van Lissabon tot Las Vegas, een nieuw album, een nieuwjaarsconcert, zijn eerste film; het gebeurt allemaal binnen een tijdbestek van een paar maanden. En dit jaar voert hij met kerst ook nog eens een nieuwe traditie in!

Waar de Maastrichtse violist en orkestleider ook optreedt, hij weet bij elk concert opnieuw het hele publiek uit z’n stoel te krijgen. Maar hoe enthousiast hij ook wordt van optreden in andere landen, rondom kerst is hij het liefst in zijn geboortestad. Dicht bij zijn familie. Dit jaar zet hij in op een nieuwe muzikale wintertraditie, waarbij zijn familie én zijn passie samenkomen in zijn geliefde stad.

De feestdagen; hoe gaat u die vieren dit jaar?

“De feestdagen in december breng ik altijd door met mijn kleine familie; mijn vrouw, onze twee zoons met hun vrouwen en natuurlijk onze kleinkinderen. Ik vind het super om die vijf prachtige kleinkinderen bij elkaar te zien; ik ben dol op ze… en zij zijn dol op Opa Viool! Met kerst genieten we met z’n allen van een zalig zelfgemaakt kerstdiner. Als het gesneeuwd heeft, maken we daarna een kerstwandeling over de Sint Pietersberg, want daar wonen we dichtbij. Mijn vrouw Marjorie en ik vinden het daarnaast ook heerlijk om in die tijd naar romantische kerstfilms te kijken. En natuurlijk speelt kerstmuziek een grote rol bij onze kerstviering thuis. Dan heb ik het zowel over het kerstconcert van Corelli, als White Christmas.”


Is dit al jaren een vaste traditie?

“Eigenlijk wel. Toen mijn zoons Marc en Pierre nog klein waren, kookten zij voor Marjorie en mij. Wat me altijd is bijgebleven, is dat Pierre zijn nieuwe kookboek raadpleegde en zijn eerste zelfgeorganiseerde kerstdiner in het teken liet staan van tomaten. Pierre en Marc hadden een paar tomaten gesneden, daar warm water bij gedaan en dat was de tomatensoep; zo schattig! Ook lagen er altijd cadeautjes onder de kerstboom die in de week voor Kerstmis door Marjorie schitterend werd versierd. Nog steeds overigens! Ik probeer op alle plekken waar ik kom bijzondere kerstballen te vinden. Die geef ik haar dan, zodat we een internationale kerstboom krijgen.”


Dit jaar komt er een nieuwe traditie bij; een kerstconcert in eigen stad! 

“Dat klopt, deze kerstperiode wordt heel bijzonder. Samen met mijn orkest, koor, solisten, dansers en schaatsers ga ik vlak voor kerst concerten geven in het MECC Maastricht, die geheel in het teken van Kerstmis zullen staan. We gaan het MECC helemaal omtoveren tot een winterwonderland, zodat iedereen zich in kerstsferen waant. We zullen kerstliederen van over de hele wereld spelen, maar ook romantische walsen en betoverend mooie aria’s uit musicals en opera. Ook de binnenstad van Maastricht doet mee; overal komen gezellige kraampjes en er komt zelfs een schaatsbaan op het Vrijthof. Het wordt één van de mooiste dingen die we tot nu toe hebben gedaan, ik kan niet wachten!”


En het blijft feest, want ook in het begin van het nieuwe jaar geeft u een speciaal concert. Wat kunnen we verwachten van het Nieuwjaarsconcert in de Ziggodome?

“Zeg nou zelf, er is toch geen mooiere manier om het nieuwe jaar in te luiden dan met een prachtig concert? Het begint een echte Nieuwjaarstraditie te worden. Daar horen Weense walsen bij, maar evengoed prachtige opera-aria’s, musicalsongs en filmmuziek. Behalve het Johann Strauss Orkest en vele geweldige solisten zullen ook weer 150 schitterende dansparen aan het programma deelnemen. Dit is al het vierde Nieuwjaarsconcert in Amsterdam en het is geweldig om in onze hoofdstad tegen mijn publiek te zeggen: Ik wens u allen een gezond, gelukkig en bovenal muzikaal nieuw jaar!”


U bent ook nog eens zeventig geworden dit jaar. Nóg meer feest, of reden om een stapje terug te doen?

“Pensioen, AOW en rustig aan doen; het zijn woorden en begrippen die in mijn woordenboek niet voorkomen. Ik heb het gevoel dat ik nog maar op de helft ben, aangezien ik van plan ben om 140 te worden. Leeftijd is maar een getal, ik voel me nog lang geen zeventig! Ik sport drie keer per week, drink geen alcohol, rook niet en eet gezond. Nee hoor; de manier waarop ik de dingen aanpak, bevalt me prima. Ik ga het zeker niet anders of kalmer aan doen. Er zijn altijd nog landen waar we nog niet hebben opgetreden, zoals Griekenland of Malta. Daar zou ik graag concerten gaan geven. Binnenkort gaan we ook weer naar de USA, daar verheug ik me enorm op!


Dat klinkt inderdaad als stappen vooruit in plaats van terug. Uw zeventigste verjaardag is dan vast ook uitbundig gevierd?

“Jazeker, twee keer zelfs, met mijn familie en met het orkest. Daarnaast heb ik ter ere van mijn verjaardag het album ‘Happy Days’ uitgebracht.” 


Laten we daar dan mee afsluiten; wat is voor u een happy day?

“Dat is simpelweg een dag waarop ik blij ben dat ik leef; eigenlijk elke dag. Of ik nou op tour ben, in de studio werk of gewoon thuis ben, ik geniet van alles wat ik doe. Ik lach veel, dat is gezond en maakt gelukkig. En muziek natuurlijk ook! Tot slot zorgt in deze tijd van het jaar ook een wandeling door de sneeuw voor een happy day. Wat mij betreft wordt het een hele gezellige, bijzondere, witte kerst.”


Feit

André Rieu (Maastricht, 1949) is een Nederlandse violist en orkestleider. In 1987 richtte hij het Johann Strauss Orchestra op, waarmee hij nog steeds over de hele wereld optreedt. Naast het werk van klassieke componisten speelt Rieu met zijn orkest ook film- en volksmuziek. Rieu heeft met zijn onorthodoxe aanpak klassieke muziek geïntroduceerd bij een nieuw publiek over de hele wereld.

Delen

Journalist

Nadine Fischer

Related articles