European Media Partner

Andere kijk op groen

Het is duidelijk geworden dat de laatste jaren groen geen decoratie meer is, maar een duidelijke maatschappelijke bijdrage levert. Groen zorgt voor meer gezondheid bij de mens, meer biodiversiteit in de bebouwde omgeving en draagt bij aan een beter leefklimaat. In de vorige economische crisis bevond groen zich onderaan de verticale samenwerkingsketen, waarin de bouw heel dominant was en gebouwen dus al gebouwd werden voordat werd bedacht dit op een groende manier te gaan doen. 


“Groen moest dus naar een hoger plan worden getild”, vertelt Egbert Roozen, directeur van Branchevereniging VHG. “Door middel van samenwerkingen met beleidsmakers, het onderwijs, creatieven, groenprofessionals, gebruikers en de onderzoekers willen we dit bereiken om zo onze gezondheid, biodiversiteit en leefklimaat te verbeteren. Door de groene beroepen anders te positioneren en duidelijk laten zien wat je met groen kunt doen, zoals het aanleggen van groene tuinen, werken aan een groenere openbare ruimte en het creëren van groene gebouwen, hopen we zo meer jongeren aan te trekken. 


De ‘ik ben groen’ campagne gaat over een aantal zaken, vertelt Roozen. “Bedrijven hebben behoefte aan een jonge instroom en tegelijkertijd zijn er mensen die een andere loopbaan hebben gehad en die nu kiezen voor een loopbaan in het groen. Door een avondopleiding te volgen kunnen zij kennis op doen over onder andere de bodem en planten en daar verder actief mee kunnen worden. De groep zij-instromers groeit. Dat heeft misschien ook te maken met de andere kijk op groen, die er sinds corona is. We zijn de groene omgeving nog meer gaan waarderen. Dat nodigt wellicht ook uit om serieus te kijken naar een stap in dit vak.”


De interesse is bevorderd door het vele thuiswerken, besluit Roozen. “Toen we afgelopen maart allemaal thuis moesten gaan werken zijn we ook massaal onze tuinen en balkons gaan opknappen. Vanuit de tuinbranche merken we dan ook nog steeds een vraag naar arbeid. Er is dus baanperspectief en dat heeft corona alleen maar versterkt. Een baan in de groene sector betreft niet alleen het rijden op tractor over het land, maar gaat over techniek, data, interactie met de opdrachtgever en nog veel meer. Er is pallet aan groen gekoppeld. De techniek in de groensector gaat over een robotmaaier die het land maait, watersystemen op groene daken die het water opvangen en geleidelijk weer afgeven. Die techniek is nodig voor het bedrijfsleven, en vervolgens moeten deze innovaties doorgevoerd worden in het onderwijs. Zo versterken beide elkaar en dragen daarmee bij aan een groene toekomst.”       

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles