European Media Partner

Altijd een tuin in topconditie met een robotgrasmaaier

Automatisering zien we tegenwoordig overal. In het interieur, de auto, op de werkplek en zelfs in de tuin. Robotmaaiers zijn namelijk bezig aan een flinke opmars.

Momenteel zijn er naar schatting zo’n 50.000 robotmaaiers actief op de Nederlandse gazons, zo meldt website Uw Tuin. Waar deze maaiers eerst alleen beschikbaar waren in grote formaten voor grote tuinen, zijn er nu ook veel compactere exemplaren op de markt die zeer geschikt zijn voor de gemiddelde Nederlandse tuin.


Wat de maaiers zo populair maakt, is het enorme gemak dat ze met zich mee brengen. Met een robotmaaier is je tuin altijd perfect gemaaid, en altijd op dezelfde lengte. Dat brengt een enorme tijdwinst met zich mee. Immers hoef je niet langer zelf op de zondagmiddag met de grasmaaier door je tuin te lopen, maar doet de maaier al het werk. Ook heb je van de robotmaaiers geen afval en zijn ze minder milieubelastend dan andere maaiers, zo meldt Florum.nl. Dit komt omdat robotmaaiers werken op elektrische energie in plaats van benzine. Dat maakt dit type maaier ook goedkoper in gebruik en stiller dan grasmaaiers op benzine. Ook zijn de maaiers zo slim dat ze een kalender kunnen volgen en zelfs kunnen anticiperen op het weerbericht.


Toch worden veel mensen nog tegengehouden door de prijs van een robotmaaier, zo wordt gesteld op Florum.nl. Voor een goede robotmaaier kwam je immers al gauw uit op een prijs van meer dan duizend euro. Echter, tegenwoordig zijn er ook genoeg modellen op de markt die evenveel kosten als een goede standaard maaier. Tel daar dan nog eens de efficiëntie, de tijdswinst en de verminderde brandstofkosten bij op en je hebt de initiële investering al gauw terugverdiend. Wel is het belangrijk dat je deze investering doet bij een merkspecialist in plaats van de bouwmarkt. Een robotgrasmaaier behoeft namelijk eens per jaar onderhoud en daarvoor kan je het beste terecht bij de specialist. Zij hebben immers alle benodigde kennis in huis. Ook kan de installatie van een robotmaaier tijd en kennis vergen, waardoor hulp van een specialist goed van pas komt.


Klinkt goed, versgemaaid gras zonder dat je zelf een vinger hoeft te lichten. Maar waar moet je nou op letten wanneer je overgaat tot aankoop? Allereerst natuurlijk de grootte van je gazon, zo meldt Grasmaaiersvergelijken.com. De meeste basismodellen zijn geschikt voor grasvelden tot ongeveer 4000m2. Een maaier die wordt gebruikt voor grote grasvelden heeft een batterijpakket met hogere capaciteit nodig waardoor deze verder kan rijden en langer kan werken zonder tussentijds op te laden. Is je tuin groter dan 4000m2? Dan zijn er ook aanbieders die een multirobotsysteem aanbieden waarbij meerdere robots samenwerken om een grotere oppervlakte te maaien. Ook is het belangrijk rekening te houden met obstakels in de tuin. Heb je bijvoorbeeld veel bomen of bloemperken middenin je tuin, dan heb je ook een maaier met hogere capaciteit nodig omdat deze de obstakels moet omzeilen. Ook hier is het goed om een specialist in te schakelen om je te helpen het juiste model te kiezen.


Als laatste is het ook nog goed om te weten dat het gebruik van deze robotmaaiers volledig veilig is. Moderne robotmaaiers zijn ontzettend intelligent en voorzien van tal van features en technieken om de veiligheid te waarborgen, zo meldt Fwd.nl. Ze stoppen dus meteen met maaien als ze op een obstakel, zoals een spelend kind of een huisdier, stuiten. Ook stoppen de messen gelijk met draaien als je de maaier oppakt. Wel is het belangrijk je gazon schoon te houden zodat er geen takken of stukken speelgoed tussen de messen terechtkomen.


Een robotgrasmaaier brengt dus gemak, veiligheid, maar bovenal een perfect bijgehouden gazon. En je hebt je vrije zondag weer terug.


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles