European Media Partner

Alternatief corona-app voor de grootindustrie

De behoefte aan een alternatief voor de corona-app kwam vanuit de industrie. Zeker nu de cijfers van het aantal besmettingen weer oplopen, maar de economie draaiende moet worden gehouden, is een alternatief voor de corona-app voor de industrie, fabrieken, grotere kantoren en distributiecentra gewenst. Dit omdat in industriële omgevingen, zoals fabrieken,  telefoons niet zijn toegestaan en achter moeten blijven in de lockers. Voor deze doelgroep is een corona app op je telefoon dus niet toepasbaar. 

“Dat zette mij aan het denken”, vertelt Erik Ekkel, IT director bij Arhma gevestigd in Deventer. “In een grote fabriek of distributiecentrum is het ontzettend lastig om anderhalve meter afstand te houden. En wanneer een medewerker positief getest is op corona is het belangrijk om aan te tonen met wie deze medewerker heeft samengewerkt. Wanneer je dat niet kunt aantonen is de kans groot dat de gehele fabriek dicht moet en dat wil het management natuurlijk te allen tijde voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om hoog-risico besmettingen zo snel mogelijk te isoleren. Daarop hebben we de slimme Infloow Contact Tracer ontwikkeld, die gedragen kan worden met een koord om de nek of aan de broekriem door middel van. een sleutelhanger. De Contact Tracer toont aan met wie een medewerker allemaal in contact is geweest binnen anderhalve meter en hoelang dit contact geduurd heeft zonder daarbij de privacy van de medewerker te schenden. Via een beveiligde app, die beschikbaar is via Apple en Android, kan de tracer worden uitgelezen om precies te kijken welke medewerkers risico lopen en eventueel besmet kunnen zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat de overige werknemers gewoon kunnen doorwerken en je alleen de medewerkers die risico lopen kunt contacteren en isoleren. Wij hadden de hardware componenten al liggen, hebben vervolgens speciale software ontwikkeld, de behuizing en een dashboard waarin de resultaten zichtbaar worden. Zo was de tracer uiteindelijk erg snel gerealiseerd.”


Op het moment dat bedrijven de tracers geleverd krijgen, worden zij ook geadviseerd hoe het beste om te gaan met de tracers en de koppeling met de werknemer, aldus Ekkel. “Bij veel grote bedrijven of fabrieken is er een security officer, of zelfs een arts of verpleegster aanwezig. Bij de wat kleinere bedrijven kun je iemand op de HR-afdeling aanwijzen die de tracers registreert en uitdeelt aan de medewerkers, wanneer dat nodig is.” De app is beveiligd met een pincode die alleen bekend is bij deze HR-medewerker of afdeling. Deze wordt alleen gebruikt op het moment dat er iemand van het bedrijf positief is getest. De resultaten uit de tracer worden ingeladen in een dashboard zodat in een oogopslag duidelijk is welke andere werknemers risico lopen. 


“Daarnaast kijken we naar andere mogelijkheden waar we de Contact Tracer kunnen gaan inzetten. Op dit moment is het nog lastig om grote beurzen te organiseren, maar daar gaan we wel weer naartoe. Om beurzen en evenementen in de toekomst coronaproof te organiseren, kan bij binnenkomst de tracer gekoppeld worden aan de badge van de bezoeker, net als dat we nu ons 06-nummer bij de restaurants moeten achterlaten.” Op zo’n event kan de corona app ook worden ingezet, maar als maar twintig procent van de bezoekers die app heeft, dan werkt dat niet en is een tracer, die iedereen draagt als een soort badge, een beter hulpmiddel, volgens Ekkel. 


“We kijken nu naar mogelijkheden om de Contact Tracer meer toepassingen te kunnen geven, door bijvoorbeeld geluid te maken als iemand binnen anderhalve meter staat. Contact tracing en virussen zoals COVID-19 zullen ook in de toekomst onderdeel blijven van onze samenleving, zeker zolang er nog geen vaccin is. Daarmee is de tracer een blijvende toepassing”, besluit Ekkel. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles