European Media Partner
Bob Homan FINANCE

Als belegger koop je ook op de lage koersen

Voor de belegger waren de afgelopen maanden geen leuke periode. De koersen zijn ontzettend naar beneden gegaan. Maar gelukkig zijn deze grotendeels ook weer hersteld. De belegger die rustig is gebleven en een wereldwijde spreiding heeft zal half november zelfs licht in de plus staan staan. Koersen die omlaag zijn gegaan door een gebeurtenis buiten het financiële systeem komen over het algemeen en ook ditmaal snel weer naar boven. Bob Homan, hoofd van ING Investment Office en meest invloedrijkste belegger van 2020, licht de onrustige situatie op de markten toe. 

Wat voor invloed heeft COVID-19 op de koersen gehad?

“De koersen zijn gedaald, maar zijn ook weer omhooggegaan. Bewegingen op de koersen die er al waren zijn doorgezet met een enorme versnelling. Aan de ene kant zag je dat de traditionele sectoren, zoals de oliesector, die het toch al zwaar hadden het extra zwaar kregen. Met een klap kwam deze stil te staan, doordat onder andere het transport stil kwam te liggen. Aan de andere kant zag je dat bijvoorbeeld in de Cloud computing sector groot geld werd verdiend. De markt is heel rationeel en volgt waar het geld wordt verdiend en dat zag je terug in de koersen. Kenmerkend is dat er na de schok overall relatief weinig aan de hand was op de markt. Zonder COVID-19 zouden de aandelen ook op de huidige standen kunnen staan, maar de discrepantie is enorm en hoe je ervoor staat als belegger ligt aan hoe je hebt belegt.”


Is het nu een goed instapmoment voor beleggers?

“Niet alleen de IT-aandelen deden het goed, onder andere door het vele thuiswerken. Ook de aandelen in duurzame energie stijgen enorm, ondanks dat de vraag naar duurzame energie niet echt toeneemt door de coronacrisis. Wil je op deze aandelen nog instappen, dan ben je eigenlijk al een beetje te laat, maar de lange termijn van deze aandelen is positief. Over het algemeen blijft de spreiding belangrijk voor beleggers, en dan vooral een spreiding wereldwijd. De rentes zijn nul en daarmee is het dus interessant om te beleggen.”


Welke ontwikkelingen spelen er momenteel rondom duurzaam beleggen?

“Duurzaam beleggen is enorm populair geworden de afgelopen jaren. Het rekening houden met de ESG-criteria (Environmental, Social, and Governance) bij duurzaam beleggen kan op verschillende manieren. Met beleggingen in ESG sluit je de echte boeven uit en met een positieve toets kan je juist de bedrijven die het op deze criteria goed doen, selecteren.Het is belangrijk dat je hier in de portefeuille rekening mee houdt. Als een bedrijf zijn zaken niet op orde heeft dan komt het vroeg of laat toch naar boven. En dat heeft weer invloed op je beleggingsportefeuille. De wens om duurzaam te beleggen, volgens de ESG-criteria, is tweeledig. Aandeelhouders kunnen invloed uitvoeren op de bedrijfsvoering en stemmen voor ESG-criteria bij aandeelhoudervergaderingen, en beleggers kunnen bedrijven beïnvloeden door in ESG te beleggen. Beleggingen in de uitblinker van de sector zijn daarmee niet alleen belangrijk, maar kunnen ook echt iets bijdragen. Je komt dan vaak bij duurzame energiebedrijven als Orsted en Siemens Gamesa uit, die laten echt zien dat ze met hun producten CO2 uit de lucht halen en daarmee de omgeving schoner maken. Heel veel vermogensbeheerders waren al bezig met het ‘vergroenen’ van hun beleggingsportefeuille, vooral in de Scandinavische landen en in Nederland. Juist deze aandelen zijn gericht op de lange termijn en dit jaar zien we dat ze het, ondanks COVID-19, goed hebben gedaan. Doordat meer mensen hierin beleggen, worden ze meer waard en deze geldstoom naar duurzame beleggingen  zal de komende jaren gaan toenemen.”


Welke ontwikkelingen zie je nog meer?

“Er is een enorme fixatie op de lange termijn. Dat zie je bij beleggers heel sterk. Naast het duurzaam beleggen gaat het niet goed met de economie en er komt waarschijnlijk nog wel een mindere periode aan. Wat gaan overheden en beleggers dan doen? Blijven overheden de economieën nog steunen? Wat gaan de centrale banken doen? Komen die met ondersteuning, of blijft de rente nog laag? Zelf denk ik wel dat dit het geval zal zijn. Over het algemeen zijn beleggers nu voorzichtig. Naar verwachting moet een belangrijk deel van de economische impact door COVID-19 nog komen. Zo is er nu een tweede ontslagronde bij een aantal vliegtuigmaatschappijen en het is nog maar de vraag in hoeverre zij steun krijgen van de overheid. De markt kabbelt sinds mei en april voort. Het grote herstel van dit jaar heeft al plaatsgevonden en de vraag is wat er nog komen gaat. De fixatie op de lange termijn is daardoor nog belangrijker geworden.” Beleggers kijken nu sterk naar bedrijven met verhalen die mogelijk pas over jaren significante opbrengsten gaan opleveren.


Blijft de beleggingsmarkt nog interessant?

Omdat de rente heel laag is, zijn de aandeelkoersen de afgelopen jaren duurder geworden. Aandelenkoersen hebben zich daarmee aangepast aan de lage rente waarbij het verwachte rendement ook voor deze categorie is gedaald.  Dus wat je nu hebt gewonnen, win je niet meer in de toekomst, maar aandelen blijven interessant. Alleen zal de opbrengst misschien lager zijn, maar dat is momenteel met elke vermogenscategorie het geval. Maar de verwachte rendementen voor aandelen zijn nog altijd hoger dan die van rente op obligaties. 


Heb je nog tips voor de belegger?

“Zorg voor spreiding. Het is een illusie te denken dat je alleen de goede aandelen pakt in je beleggingsportefeuille. En als je net begint, neem er dan je tijd voor. Ga niet overhaast beslissingen nemen, omdat je denkt dat je nu moet instappen. Zorg ervoor dat je als je begint bijvoorbeeld een half jaars de tijd neemt om een portefeuille op te bouwen. Koop dan op vaste momenten, bijvoorbeeld de eerste van maand,  ook als het slecht gaat met de economie. Ik heb kennissen die tijdens de coronacrisis tegen mij zeiden dat ze stopten met hun maandelijkse inleg. Terwijl je het juist doet voor dit soort momenten. Juist ook op de lage koersen moet je kopen. Als je een plan hebt, stick to it, ook in tijden van economische crisis.”

Feit

Bob Homan is hoofd ING Investment Office, is vaste gast bij het tv-programma ‘Voorbeurs’, en is dit jaar uitgeroepen tot IEX Investment Influential 2020. Hij heeft Economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als econoom bij de Postbank. Daarna werkte hij voor enkele vermogensbeheerders. Homan bekleedt sinds 2008 zijn huidige functie bij de ING Bank. 



Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles