European Media Partner

Alle Nederlanders aan de duurzame vis

Heilbot, zeeduivel en griet. Het zijn stuk voor stuk vissen uit de Noordzee. Maar ze belanden eigenlijk maar zelden bij de Nederlander op zijn bord. 


Ondanks dat Nederland aan zee ligt, eten we betrekkelijk weinig vis. Volgens het Visbureau nog geen tien kilo per jaar en dat is ruim de helft van het Europese gemiddelde. Terwijl vis omega-3, ijzer en eiwitten bevat en het Voedingscentrum aanraadt om het minstens één keer per week te eten. “We eten in Nederland veel te weinig vis. Kijk maar naar het aanbod in de supermarkt, twaalf meter aan vleesproducten en één meter vis”, legt Hendrik Kramer, mede-initiatiefnemer van Freshly Fish, uit. “Er zijn weinig speciaalzaken en het visaanbod in de winkels is vrij beperkt ten opzichte van de soorten vis die er zijn en bovendien weet een Nederlander ook niet goed hoe hij verse vis moet schoonmaken en bereiden.” 


Gemak

Daar moest verandering in komen. Kramer sloeg met drie anderen de handen ineen en lanceerden onlangs de Freshly Fish visbox. Een maandelijks pakket, zonder abonnement, met 12 tot 16 porties verse, gemarineerde, gefileerde vis voor twee personen die gekoeld thuisbezorgd wordt. “Gemakkelijker vis eten kan bijna niet”, zegt Kramer. “Je schuift de bakjes in de oven en je bent klaar. Met de bijgeleverde receptenkaartjes kun je een complete maaltijd maken als je dat wilt.” En wil je het later in de maand eten, dan passen de kleine bakjes makkelijk in de vriezer.


Duurzame vis

Belangrijk uitgangspunt is duurzaamheid. “Al onze vis is namelijk duurzaam. We bieden onder meer door het MDV1-schip gevangen seizoensvis uit de Noordzee aan, zoals schol, tong en tarbot. Onze zalm is van het nieuwe merk Värlaks uit Noorwegen. Deze zalm heeft zelfs nog hogere kwaliteitseisen dan de BIO-variant, er wordt daarbij geen gebruik gemaakt van antibiotica, hormonen of behandelmethoden met chloor. De voetafdruk is ook heel klein: 1 kilo voer voor 1 kilo vis.” 


Ook aan andere aspecten is gedacht om de box zo duurzaam mogelijk te maken. “We leveren maar eens per maand en kopen alleen vis in die daadwerkelijk is besteld. Op deze manier heeft de klant echt een vers product en is er geen verspilling”, legt Kramer uit. De kleine aluminium bakjes waarin de vis wordt geleverd zijn net zoals de kartonnen doos te recyclen. Ook is er gekozen voor koeltransport in plaats van levering via een pakketdienst. “De boxen worden vervoerd in een gekoelde bus, die ook ander koeltransport doet. Dit scheelt een hoop benzine en is beter voor het milieu.” 


CO2-uitstoot

Kramer hoopt Nederlanders te verrassen en enthousiasmeren, maar nog belangrijker vindt hij het dat er hoe dan ook duurzamere keuzes worden gemaakt. Of de consument nu vis uit de box of een duurzame variant uit de winkel eet. “Een dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand niet douchen. Vlees heeft een hogere CO2-uitstoot dan vis en het voordeel van vis is dat hij zich snel kan voortplanten. Waar een koe maar één kalfje per jaar kan werpen, legt een kabeljauw tot één miljoen eitjes per jaar. Natuurlijk wordt daar een groot deel van opgegeten door andere vissen, maar alsnog biedt het veel voedsel voor de mens en er komt bij wilde vangst, in tegenstelling tot landbouwdieren, geen extra waterverbruik of voedsel bij kijken. Door vis te eten in plaats van vlees, kies je dus niet alleen voor gezonde voeding, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld en een beter milieu.” 


Probeer nu ook een Freshly Fish visbox met wel €10,- korting! Ga naar www.freshlyfish.nl en gebruik de kortingscode: AMSTERDAMDelen

Journalist

Related articles