European Media Partner

Afgedankte apparaten inleveren is grondstoffen terugwinnen

Het afgelopen jaar hebben we massaal onze huizen opgeruimd. We vonden op zolder oude wekkerradio’s, zaklampen die het niet langer deden, computers van voor de eeuwwisseling en allerlei andere afgedankte elektrische apparaten. Een deel van deze apparaten verdween in de kliko. En dat is zonde, want al deze zaken zijn ook te recyclen.

“Als ik kijk naar de recycling van ingezamelde materialen dan zie ik dat we heel veel kunnen”, vertelt Jan Vlak, algemeen directeur van de stichting achter Watismijnapparaatwaard.nl. “Uit honderd kilo aan ingezamelde apparaten kunnen we zo’n tachtig kilo aan grondstoffen terugwinnen. De rest wordt nuttig toegepast als secundaire brandstof, ter vervanging van fossiele brandstoffen.  Echter, als we naar de inzameling van apparaten kijken, dan is er nog een hoop te winnen.”


Momenteel wordt er namelijk pas zo’n vijftig procent van alle afgedankte apparaten ingezameld. De rest verdwijnt onder andere in de vuilniszak. “Dat betekent dat deze apparaten niet of nauwelijks gerecycled worden. Deze worden grotendeels bij de afvalverbranding verbrand met de rest van het restafval. Die grondstoffen gaan dus verloren. En dat is zonde, want in afgedankte apparaten zitten enorm veel grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt.”


Maar hoe dank je je apparaten dan wel op de juiste manier af? En welke apparaten komen eigenlijk in aanmerking om gerecycled te worden? “Dat is vrij simpel, maar toch weten heel veel mensen het niet”, vertelt Vlak. “Eigenlijk is alles waar een stekker aan zit, een snoer heeft of werkt op een batterij een elektrisch apparaat en kan je dat recyclen. Dat zijn enorm veel verschillende apparaten en varieert van een wekker of föhn tot elektrisch speelgoed, mobiele telefoons, wasmachines en zelfs e-bikes en zonnepanelen. Dus een hele hoop dingen die je misschien zomaar weggooit zouden eigenlijk gerecycled kunnen worden. Inleveren kan bij de gemeentelijke milieustraat of op een andere plek, want we hebben in totaal 13.000 inzamelpunten voor elektrische apparaten in Nederland. Bijvoorbeeld in supermarkten, elektronicazaken, bouwmarkten, tuincentra en zelfs bij kinderboerderijen. Ook kan je elektrische apparaten altijd  inleveren bij de winkel waar je een nieuw, soortgelijk apparaat koopt. Winkels zijn wettelijk verplicht deze afgedankte apparaten aan te nemen van de consument.  Kortom, iedereen heeft wel een inleverpunt dicht in de buurt!


Om daar aandacht voor te vragen is de Nationale Recycleweek in het leven geroepen. “Deze vindt de tweede week van oktober plaats en hangt samen met International E-waste Day op 14 oktober. Er worden dan allerlei activiteiten gedaan om het goed afdanken van e-waste (afgedankte apparaten) te stimuleren. Want als jij die apparaten die liggen te verstoffen inlevert kunnen de grondstoffen weer worden hergebruikt en dat is enorm waardevol.”


Want uiteindelijk moeten we met zijn allen naar een circulaire economie. “Als we zo blijven omgaan met grondstoffen als we nu doen hebben we uiteindelijk vier of vijf planeten nodig”, stelt Vlak. “Elektrische apparaten  zijn onmisbaar in ons leven, dus moeten we de grondstoffen hergebruiken om dat ook in de toekomst mogelijk te maken. Dat begint met een goede inzameling en zo optimaal mogelijk recyclen..”


De ambitie om dat groots aan te gaan pakken is er zeker, vertelt Vlak. “Zeker ook vanuit de politiek en de producenten. Want ze zijn allemaal afhankelijk van de grondstoffen voor de toekomst. Waar het nu op aankomt, is dat we in Nederland allemaal, consumenten en bedrijven, goed e-waste inleveren. Het moet vanzelfsprekend worden dat we elektrische en elektronische apparaten apart inzamelen en recyclen. Net zoals bij glas en papier. Dan kunnen we enorm veel waardevolle grondstoffen behouden en houden we de planeet leefbaar.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles