European Media Partner

Actief zitten voorkomt bekken, rug- en nekklachten

Door het thuiswerken is het aantal mensen met bekken-, rug- en nekklachten afgelopen jaar enorm toegenomen. Hoewel werkgevers een vergoeding verstrekken is dit niet voldoende om een goede en actieve thuiswerkplek in te kunnen richten.

“Een gezonde leefstijl is een bewegende leefstijl”, vertelt Wim Don, oprichter en eigenaar van Flexchair. “De manier waarop men zit heeft ook invloed op de manier waarop men beweegt. Rompstabiliteit is de basis van gezond beweeggedrag. Zonder rompstabiliteit val je sneller om en kun je je armen en benen moeilijker bewegen. Met een goede kruk voorkom je bewegingsarmoede op de zittende werkplek en versterk je het natuurlijke beweeggedrag. Hiermee verminder of voorkom je veel rug en nekklachten.”


Heel veel beroepen in de moderne maatschappij zijn zittende beroepen, gaat Don verder. “En door de coronacrisis zitten we nog meer dan normaal. Wanneer de aansturing vanuit het bekken goed blijft wordt de bloedcirculatie niet belemmerd en wordt het bekkengevoel sterker. Als gevolg daarvan worden ook de rug en nek sterker. Een gewone bureaustoel is niet een juiste oplossing want dan worden het bekken en de rug op ‘slot’ gezet. De vrijheid om te bewegen ontbreekt in een gewone bureaustoel en deze is vaak ook een ‘sta in de weg’ in de werkkamer. Een speciale kruk met 3D technologie heeft twee kogelgewrichten in de kruisvoet en onder de zitting die ervoor zorgen dat het bekken nu wel de vrijheid heeft om te bewegen. Deze unieke zitoplossing is in samenwerking met de TU Delft ontwikkeld en laat bewegingen toe in alle richtingen en versterkt het natuurlijke beweeggedrag van de rug en het bekken. De rompstabiliteit neemt hierdoor toe en rug- en nekklachten verminderen. Dit is van waarde tijdens het zitten maar ook bij het uitoefenen van sport en vrije tijd. Zeker nu het thuiswerken het nieuwe ‘normaal’ lijkt te zijn en de klachten juist toenemen is het zaak hieraan aandacht te besteden en klachten vooral proberen te voorkomen, door zowel de werkgever als werknemer. Een waardevolle investering voor nu én later.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles