European Media Partner

60% van de huisdieren zijn tegenwoordig te dik: ‘Sommige huisdieren wegen twee keer zoveel als hun ideale gewicht.’

Meer dan de helft van de Nederlandse katten of honden kampen met overgewicht, al valt het de meeste baasjes niet op. “En zodra het opvalt, is het overgewicht vaak al in een vergevorderd stadium”, zegt professor Myriam Hesta (Universiteit Gent). “Sommige huisdieren wegen twee keer zoveel als hun ideale gewicht.” Overgewicht bij honden en katten is een ernstig gezondheidsrisico wat direct moet worden aangepakt.

Tot 60% van de Nederlandse honden en katten lijden aan overgewicht, waarvan een aanzienlijk deel ook obesitas heeft. Dit vormt een groot probleem aangezien de ziekte gepaard gaat met een laaggradige ontsteking, waardoor zij veel sneller vatbaar zijn voor andere ziektes. 


Onaangepast en vaak calorierijk voer is een belangrijke oorzaak van overgewicht bij huisdieren. En er zijn nog andere aspecten: een verkeerde hoeveelheid voeding of te weinig beweging spelen een grote rol in overgewicht bij huisdieren.


Niet beïnvloedbare risicofactoren zijn onder meer het ras, Labradors, Beagles en Britse Kortharen hebben bijvoorbeeld meer aanleg dan windhonden of Oosterse katten, maar ook sterilisatie of castratie spelen hierin een rol. Hoewel die ingreep de energiebehoefte met 30 procent verlaagt, blijven baasjes na zo’n ingreep vaak net zo veel eten geven aan hun huisdier.


Voor de algemene gezondheid van je hond of kat is het dus uitermate belangrijk dat ze een gezond gewicht hebben. Dit ideale gewicht is erg afhankelijk van verschillende elementen zoals bijvoorbeeld het ras, het geslacht en de leeftijd. Het gewicht van je huisdier kan worden uitgedrukt door een Body Condition Score (BCS), die uitgaat van een schaal van 1 tot 9. Een score tussen de 4 en 5 is een normaal gewicht; elk puntje meer gaat gepaard met 10 à 15 procent extra lichaamsgewicht.


Heeft je huisdier overgewicht? Dan is de kans groot dat hij of zij minder lang zal leven en een groter risico heeft op tal van gezondheidskwalen. Bij honden gaat het vooral om ontstekingen aan de gewrichten, bij katten komen stofwisselingsproblemen of nierklachten het vaakst voor.


Meer bewegen en minder eten is het meest logische advies tegen overgewicht. Vooral de juiste portie en kwalitatief hoogstaande voeding op basis van de behoeften van je huisdier zijn belangrijk in de strijd tegen overgewicht. 


Wat kun jij doen? Je kunt zelf kijken naar de manier waarop jij je huisdier voert. Probeer niet al te veel voer in één keer te geven. Verstop bijvoorbeeld wat brokjes in huis of laat je huisdier achter je aanlopen of er naar zoeken. Zo stimuleer je de beweging meer.


Hoewel de cijfers er niet om liegen, zijn er maar weinig baasjes zich bewust van het groeiende gezondheidsprobleem onder huisdieren. Slechts een kwart van de baasjes beseft dat hun huisdier te dik is. Een deel daarvan wil hun huisdier helpen afvallen, waarbij het overblijvende deel (nog) geen plannen heeft. Onthoud hierbij vooral: voorkomen is makkelijker dan genezen.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles