European Media Partner

4 tips voor je spaargeld

De spaarrente staat heel erg laag. Door inflatie en de belasting op vermogen is het niet verstandig om zomaar je geld op de bank te laten staan. Wat zijn de opties?

Tip 1 Ga uit van de macht der gewoonte

Zet niet alleen meevallers opzij, maar stort geld op je spaarrekening zodra je salaris is gestort. Bij veel banken kun je tegenwoordig automatisch sparen instellen, met vaste bedragen en soms het ook het restant op je betaalrekening.


Tip 2 Zorg voor een buffer

Een appeltje voor de dorst is nodig om onvoorziene uitgaven te compenseren. Het Nibud gaat uit van een buffer van 3400 euro voor een alleenstaande met huurwoning. Op de site van het Nibud kun je jouw situatie exact berekenen. 


Tip 3 Zet het op een deposito

Als je gaat sparen, zorg dan dat je een spaardeposito gebruikt. BusinessInsider heeft berekend dat als je het afgelopen jaar een ton spaargeld had, je toch zo’n 647 euro aan reële waarde, dat is het cijfer dat rekening houdt met belastingen, inflatie en de koopkracht. Zet het niet op een vrij opneembare spaarrekening, want daar is de rente simpelweg te laag van. 


Tip 4 Beleg in vastgoed of aandelen

Dit is niet voor iedereen, maar statistieken wezen afgelopen jaren uit dat dit de beste manier is om iets van vermogen op te bouwen. Let op: dit is alleen niet zonder risico’s. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat u (veel) geld kunt verliezen. 

Delen

Journalist

Ger de Gram

Related articles