European Media Partner

365 dagen gelukkig

Nederlanders zijn een gelukkig volk. Ruim een vijfde van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder beschouwt zichzelf als zeer gelukkig. Op een schaal van één tot tien waarderen ze hun geluk met een negen of tien. Hiertegenover staat een kleine minderheid van nog geen drie procent die zichzelf als ongelukkig bestempelt. Zij beoordelen hun mate van geluk met een vier of minder.

“Zodra je iets positiever in het leven staat verruimt je blik. Positieve mensen hebben niet perse meer geluk, ze creëren geluk voor zichzelf”

Kelly Weekers werkt als life & business coach, heeft een graad in de klinische- en gezondheidspsychologie en schreef een boek: Happy Life 365. Met een vleugje Limburgse nuchterheid en haar no no-nonsense mentaliteit weet ze heel goed hoe we het streven naar geluk in balans krijgen. “Inzicht krijgen in je denkwijze is key. Je gedachten patronen onder de loep nemen, objectief naar je gedrag kijken en jezelf een spiegel voorhouden. Waarom doe ik de dingen eigenlijk zoals ik ze doe? We handelen vaak te direct, reacties gaan op de automatische piloot en dat is meestal niet de beste manier. Vanaf een afstandje naar situaties leren kijken is dan heel belangrijk”, aldus Weekers.


Dat klinkt hoopvol maar doemdenkers en critici hebben vaak geen boodschap aan berichten over positief denken. Toch bevestigt onderzoek dat negatief denken ook een enorme invloed heeft op het brein. “Je ziet minder opties en mogelijkheden in het leven, het creëert tunnelvisie. Zodra je iets positiever in het leven staat verruimt je blik. Positieve mensen hebben niet per se meer geluk, ze creëren geluk voor zichzelf. De commercie heeft ons wijsgemaakt dat je geluk en zekerheid kunt ‘kopen’ door spullen en ervaringen aan te schaffen. Sociale media versterken dat idee. Het heeft uiteraard veel moois gebracht en het kan inspireren en motiveren, maar toch moet je het daar vooral niet zoeken als je zelfverzekerder en meer zelfvertrouwen wilt krijgen. Social media is een klein gedeelte van een waarheid en het houdt je vooral aan het najagen van een perfect plaatje door te kopen. Dat is handig voor de commercie, maar op geluksniveau zal het weinig voor je doen.”


De juiste tools voor een stap richting een gelukkiger bestaan zijn traditioneel als je het aan Weekers vraagt. “Zelf heb ik veel houvast aan structuur in mijn dagelijkse bestaan. Voldoende slaap, normale voeding en genoeg bewegen is al een enorme factor om lekker in je vel te zitten. Heel traditioneel maar het werkt. Ik merk dat mensen die uit balans zijn, ook vaak last hebben van slaapgebrek, weinig bewegen en ongezond eten. Dat samen versterkt het gevoel dat je niet lekker in je vel zit.” 


De oplossing is veel dichterbij dan de meeste mensen beseffen. “Het geheime ingrediënt zit in jezelf. Ik heb de realisatie dat 365 dagen per jaar uiterst gelukkig zijn niet haalbaar is. Door te accepteren dat het niet alle dagen alleen maar leuk kan zijn, maar dat je wel zelf de regie hebt over hoe je met tegenslagen omgaat is bepalend. Zo is het belangrijk te stoppen met te hoge en onrealistische verwachtingen. Of dat nu is dat je door iedereen leuk gevonden wilt worden, dat het leven probleemloos moet verlopen of dat je niet mag falen. Die verwachtingen zijn voor ons allen onhaalbaar, dus dat maakt het bewust of onbewust nastreven ervan stressvol. Leer op de beste manier te dealen met hoe de situatie daadwerkelijk is. En focus je daarnaast op dingen waar je wel actief invloed op kan uitoefenen zoals met een gezonde dosis positiviteit, perspectief en dankbaarheid in het leven staan. En vooral ook de mooie momenten leren waarderen in plaats daar hap snap aan voorbij te gaan. Juist die kleine momenten zijn achteraf de grote momenten, en daar zit het geluk.”

Feit

Negatieve gedachten beïnvloeden je brein. Je ziet minder mogelijkheden in het leven omdat je aan een tunnel visie leidt. Zodra je iets positiever in het leven staat verruimt je blik.

Positieve mensen hebben niet perse meer geluk, maar ze creëren geluk voor zichzelf. Ze zien meer en krijgen daardoor meer mogelijkheden.


Delen

Journalist

Sylvana Terlage

Related articles