European Media Partner

3 x outdoorsporten in eigen land

Hikes

Wie denkt dat Nederland te plat is om te gaan hiken heeft het goed mis. Want ondanks dat je niet echt hoogtemeters kunt maken in ons land, kan je er zeker wel pittige wandeltochten maken. Ontdek ongebaande paden, wandel over de heuvels en geniet van de prachtige landschappen.


Ga bijvoorbeeld voor een LAW-wandeling. Deze wandelingen gaan dan misschien niet over de wildste bergen en door de jungle, maar ze zijn wel lekker lang (de meeste meer dan 150 kilometer) en daardoor een flinke uitdaging. De langste wandelroute, het Kustpad, is maar liefst 700 kilometer lang en voert je langs vrijwel alle kusten van Nederland.


Genieten van een prachtige omgeving? Ga dan voor een streekwandeling op het Veluwe Zwerfpad. Het is hier geen aansluitende route, maar je kunt de wandeling heel goed in verschillende etappes lopen. De route bedraagt 357 kilometer en loopt dwars door en om de Veluwe heen. Hier kan je in elk seizoen prachtige dingen ontdekken en de wandeling kan door de verschillende landschappen ook een behoorlijke uitdaging zijn.


Toch door de heuvels? De Vaalserberg is met 322 meter hoog de hoogste in ons land. Een bijzonder hoogtepunt is het drielandenpunt bovenop de berg. Hier vind je ook een uitkijktoren waarmee je over het gehele landschap kunt kijken. Geen enkel punt op de wandelroutes rondom deze berg is helemaal vlak, dus zure kuiten gegarandeerd!


Mountainbikes

Mountainbiken is meer dan alleen hard trappen. Het is een mooie combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, techniek en coördinatie en helpt je dus op meerdere fronten fitter te worden. Daarnaast ben je natuurlijk heerlijk in de buitenlucht en over het algemeen ook in een groene omgeving. Het bos is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om te mountainbiken.


In veel van onze nationale parken vind je prachtige mountainbike routes. Bijvoorbeeld in de Loonse en Drunense Duinen. Hier vind je bos, heide, maar vooral heel veel zand. Het is namelijk een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. En dat zorgt voor uitdagende fietspaden.


Liever een iets technischer route? Ga dan naar Beetsterzwaag. Hier vind je een technische en verrassende route waar het soms lastig is om snel te fietsen, omdat je je aandacht bij het sturen moet houden. De route voert je door de landgoederen van de oude Friese adel en patriciërsfamilies. Bij de route is veel zorg besteed aan de inpassing in het landschap om de natuur niet te verstoren.


Let er wel op dat je voor het mountainbiken op deze routes een MTB-vignet nodig hebt. Met de aankoop van dit vignet ondersteun je de bescherming van de natuur rondom de routes en het onderhoud ervan.


Suppen

Deze opkomende watersport is momenteel helemaal in de mode. Je zit op de Nederlandse wateren dan ook steeds meer mensen op een sup board. En dat ziet er natuurlijk hartstikke gemakkelijk uit, wanneer je het een ervaren supper ziet doen, maar in de praktijk is suppen nog knap lastig. Als je net begint is het dan ook verstandig om te beginnen met zittend peddelen op je board, zodat je eerst kunt werken aan het vinden van je evenwicht.


Suppen mag in principe overal waar dat veilig is, maar de makkelijkste manier om de starten is op kalm water, bijvoorbeeld in een recreatiemeer. Bijvoorbeeld op de Sloterplas in Amsterdam of door de wateren in natuurgebied de Alde Faenen in Friesland.


Liever in een meer stadse omgeving suppen? Daar lenen de vele grachten in ons land zich uitstekend voor. Natuurlijk kan je kiezen voor de Amsterdamse grachten, maar ook in Utrecht, Amersfoort en Groningen vind je prachtige grachten. Sup bijvoorbeeld de route van de Kromme Rijn naar de Oudegracht. Of sup langs de stadsmuren van Amersfoort door de grachten en een stukje natuur.


Delen

Journalist

Related articles