European Media Partner

3 vragen aan...André Dippell Directeur van om | nieuwe energie

De energieleveranciersbranche wordt veelal gezien als onbetrouwbaar en niet transparant. Want waar komt de energie nu echt vandaan, is deze wel groen en hoe komt de energierekening tot stand? Bovendien zorgt het vele switchen van energieleveranciers en de cashbacks die men daarbij krijgt voor een markt die niet gezond en niet op duurzaamheid gericht is. André Dippell van om | nieuwe energie licht toe.  

Hoe zorgen de traditionele energieleveranciers voor een niet duurzame energiemarkt?

“De traditionele leveranciers verkopen vaak sjoemelstroom, oftewel grijze energie die wordt aangeboden als groene stroom. Een consument denkt hierdoor goed bezig te zijn, maar een leverancier wekt gewoon grijze energie op, koopt een GVO (garantie van oorsprong) in het buitenland en kan hiermee stroom groen verkopen. Daarnaast zijn welkomstkortingen bij de traditionele leveranciers voor velen een doorn in het oog. Deze kortingen zijn fijn voor nieuwe klanten, maar worden uiteindelijk betaalt door de mensen die langer klant zijn.”


Waarom moet men voor groene energie kiezen?

“Het is inmiddels duidelijk, gelukkig voor velen, dat we de klimaatdoelstellingen alleen gaan halen als we onze energie via lokale coöperatieve opwekking krijgen. Bovendien draag je daarmee ook nog eens bij aan een verbetering van de lokale economie, doordat de winsten terugstromen naar nieuwe lokale opwekprojecten en het verlagen van de energietarieven. Steeds vaker ziet men dat ze niet altijd voor de gewone commerciële leveranciers hoeven te kiezen. De laatste jaren is informatie naar buiten gekomen over hoe de grootste leveranciers te werk gaan, waardoor velen ontevreden op zoek gaan naar iets anders, namelijk een groen lokaal alternatief.”


Is het voor iedereen mogelijk om voor groene energie te kiezen?

“Door meer mensen te overtuigen dat het ook echt anders, kan de impact nog veel groter worden. Een coöperatie heeft bijvoorbeeld geen winstoogmerk, dus hoe meer mensen hieraan meedoen hoe meer duurzame energieopwekking lokaal kan plaatsvinden, hoe goedkoper de prijzen zullen worden. Zo kan Nederland echt verduurzamen en de prijzen laag houden, waardoor iedereen mee kan doen.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles