European Media Partner

3 vragen aan… Wilfred Germeraad, CSO en COO bij CiMaas

Kanker is een van de meest voorkomende ziekten in Nederland en we zijn continu op zoek naar nieuwe manieren om patiënten te behandelen en genezen. Immunotherapie kan een onderdeel van de oplossing zijn.

Welke rol speelt ons immuunsysteem bij kanker?

“Het immuunsysteem beschermt ons tegen indringers van buitenaf, maar ook tegen foutjes vanuit ons eigen lichaam. Kankercellen zijn een soort ‘veranderd zelf’ en ze kunnen daarom worden opgeruimd door ons immuunsysteem. Dat gebeurt ook continu, want bij de miljarden celdelingen die ons lichaam dagelijks doormaakt gaat regelmatig iets fout. Als het immuunsysteem een kankercel echter niet herkend, omdat deze bijvoorbeeld niet genoeg afwijkt van een normale cel, kan deze zich gaan nestelen en verder gaan delen. Dan ontstaat er kanker.”


Wat is het voordeel van immunotherapie bij de bestrijding van kanker?

“Immunotherapie kan heel gericht ingezet worden en maakt beter onderscheid tussen gezonde cellen en tumorcellen. We proberen dit te optimaliseren waardoor uiteindelijk alleen de tumorcel wordt aangevallen, zodat de patiënt minder last krijgt van bijwerkingen.”


“Daarnaast verandert een tumor zodanig dat deze het immuunsysteem onderdrukt, je moet het systeem daarom kunnen sturen. Dat kan met immunotherapie omdat dendritische cellen dan specifiek op zoek gaan naar de cellen van tumoren en deze herkennen en killer cellen instrueren de tumor aan te vallen. Er wordt heel veel onderzoek gedaan om te zorgen dat deze cellen optimaal gestimuleerd worden om zo krachtig mogelijk de tumorcellen aan te vallen, en de onderdrukking te doorbreken.”


Hoe ziet de toekomst eruit?

“De hoop is dat we met combinaties van immunotherapie, chemotherapie en/of radiotherapie uiteindelijk kunnen zorgen dat kanker in de toekomst een chronische ziekte wordt waar niemand meer door overlijdt. We zien nu al veel potentie in therapieën met monoclonale antilichamen, maar ook in combinatietherapieën van cellen en antilichamen. We zijn er inmiddels wel uit dat er niet één oplossing is, maar dat een combinatie van therapieën de uitkomst zal bieden.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles