European Media Partner

3 vragen aan Rowell Versleijen, Directeur Logistiek bij Plus Retail

Met een positie middenin de samenleving kan en moet de grote supermarktketen een positieve bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. Dat gebeurt middels maatschappelijk verantwoord en vooral duurzaam ondernemen. Dit beleid staat al jaren hoog op de agenda en wordt door een speciaal intern team gewaarborgd. De allereerste vijftig tons honderd procent elektrische vrachtwagen van Nederland die sinds kort op de weg rijdt is één van de vele duurzame initiatieven die werkelijkheid is geworden. 

Hoe kan een grote supermarktketen verantwoord ondernemen?

“Dat gebeurt via een aantal pijlers. Allereerst is er een Greenteam die het verantwoord ondernemen binnen het gehele bedrijf verankeren en dat gebeurt op vele manieren. Zo is de logistieke pijler verantwoordelijk voor het verminderen van het aantal kilometers en de CO2-reductie. Maar er is ook veel aandacht voor het verduurzamen van het assortiment en het verminderen van derving, waarbij mogelijkheden worden verkend hoe zo min mogelijk producten kunnen worden weggegooid en daarmee ook minder afval wordt gecreëerd.”


Verantwoord ondernemen is dus ook duurzaam ondernemen?

“Zeker. Het begrip duurzaam is heel breed. Onder duurzaam ondernemen valt bijvoorbeeld een duurzame inzet van de medewerkers.  Maar ook op het gebied van transport gebeurt er veel. Zo is recent de eerste 50 tons zware elektrische vrachtwagen van Nederland in gebruik genomen. De elektrische motor kon voorheen alleen gebruikt worden door kleinere vrachtwagens, maar door de samenwerking op te zoeken met andere partijen is het gelukt om ook zwaar transport honderd procent elektrisch te vervoeren en de vrachtwagen. Een primeur in Nederland. Als extra voordeel rijdt de auto ook nog eens heel stil wat fijn is voor de buurt om een supermarkt.”


Wat is essentieel om verantwoord en duurzaam te kunnen ondernemen?

“Het samenwerken met andere partijen. Je kan niet altijd alles zelf uitvinden. Door een samenwerking aan te gaan met BREYTNER en H.N. Post & Zonen is een unieke samenwerking ontstaan met een uniek resultaat. Met de zware elektrische vrachtwagen helpen we niet alleen onszelf, maar ook andere partijen, want dezelfde honderd procent elektrische zware vrachtwagen met een andere aanlegger wordt nu ook gebruikt in de bouw bij de Gemeente Rotterdam. En zo wordt er een aanzienlijke bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en de eerste zero emissie zones voor goederenvervoer in de Nederlandse binnensteden in 2025 geleverd.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles