European Media Partner

3 vragen aan Peter de Jong van Wegosharing

Wat zijn de voordelen van autodelen?

“Wij zeggen altijd dat kosten en ruimte de belangrijkste redenen zijn om over te stappen op een deelauto. Veel mensen in binnensteden hebben wel een auto, maar gebruiken deze niet zo vaak. Dat maakt de auto vrij kostbaar. Daarnaast nemen ze veel ruimte in op straat of in de parkeergarage. Als je een auto deelt scheelt dit enorm in de kosten en ruimte. Belangrijk is dat de mobiliteit met deelauto’s echt bij het appartementencomplex hoort. Ook heeft het milieuvoordeel, omdat de deelauto’s vaak schoner zijn en er zijn er natuurlijk ook minder van.”

Hoe kan autodelen efficiënter worden ingericht?

“Dat kan dus bijvoorbeeld door het autodelen aan de woning te verbinden. Als bijvoorbeeld de projectontwikkelaar, de Vereniging van Eigenaren of de Woningbouw dit aanbiedt scheelt het enorm in de bouwkosten voor het complex, want er zijn dan minder parkeerplaatsen nodig. Een parkeerplek kost namelijk zo’n 50.000 euro om te bouwen. De leaseprijs van de deelauto kan vervolgens worden uitgesmeerd over de bewoners, die de auto gebruiken.”


En voor de consument?

“Voor de consument scheelt het vooral als er vooraf gereserveerd kan worden. Nu moet je maar hopen dat er een auto beschikbaar is als je wilt gaan rijden, maar er zijn nu ook bedrijven waarbij je met een app van tevoren kunt reserveren. Dan loop je nooit het risico zonder vervoer te staan.”  

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles