European Media Partner
Nico Dubbelboer, CEO Dubex VOEDINGSINDUSTRIE & AGRICULTUUR

Gebruik chemie in de landbouw neemt af

3 vragen aan Nico Dubbelboer, CEO Dubex

Het gebruik van chemie in de landbouw neemt af. Wat merkt de sector hiervan?

“We hebben een moeilijke tijd achter de rug. De opbrengstprijzen in de landbouw stonden onder druk zodat boeren de aankoop van een nieuwe spuit uitstelden. Nu trekt de markt weer aan. Er worden minder middelen gebruikt, onze sector levert de apparatuur om daar efficiënt mee om te gaan. Wij leveren driftbeperkende technieken waarmee middelen zo veel mogelijk op de plant komen en dus minder in het milieu.”

Volgens de biologische landbouw is chemie niet nodig.

“De opbrengsten liggen daar wel aanzienlijk lager. En ook daar gaat het niet helemaal zonder chemie. Ook de biologische landbouw maakt gebruik van preparaten en middelen. Er wordt nogal angstig omgesprongen met de term ‘chemie’. ‘Door mensen gemaakt’ is misschien een betere benaming. Maar wat niet door mensen gemaakt is, kan ook giftig zijn.”


Dus ook in de biologische landbouw gebruiken ze veldspuiten?

“De beste methode om middelen zo efficiënt mogelijk aan te wenden is nog steeds het gebruik van grootschalige machines. Spuitmachines blijven zich ontwikkelen en ook de middelen blijven veranderen. Zo komen er al schimmel- en bacteriepreparaten om de bodem te verbeteren.”

Delen

Journalist

Related articles