European Media Partner

3 vragen aan Nick Jacobs

Als je wilt gaan beleggen heb je opties te over. Een daarvan is private equity, het beleggen in het Nederlandse bedrijfsleven via een fonds. Vooral het Nederlandse mkb is hierbij een aantrekkelijke optie.

Wat maakt beleggen in het Nederlandse mkb zo aantrekkelijk?

“Een goede beleggingsportefeuille bestaat voor een deel uit beursgenoteerde aandelen en obligaties en voor een deel uit niet beursgenoteerde objecten als vastgoed en het mkb. Wat we nu echter zien is dat de prijzen voor onroerend goed op recordhoogte staan. We zien dat veel klanten vijf of tien jaar geleden vastgoed kochten en dat nu weer verkopen. Dit geld opnieuw investeren in vastgoed levert minder rendement op, dus ze gaan op zoek naar andere oplossingen. Private equity, met name Nederlandse mkb, biedt een goede spreiding en biedt zekerheid. Je ziet veel minder koersschommelingen dan bij aandelen en de tussentijdse inkomsten zijn hoger dan bij vastgoed. Zeker als je in zee gaat met een fonds dat geen bankfinanciering gebruikt haal je daar gewoon hele mooie rendementen uit.”


Hoe beleg je in het mkb?

“Je belegt in een fonds. Wat dat betreft is er geen verschil tussen een vastgoedfonds en een private equity fonds. Zo’n fonds geeft je de mogelijkheid gelijk in een grote hoeveelheid bedrijven te investeren, zodat je je vermogen kunt spreiden. Als fonds participeren wij actief binnen het bedrijf. We spreken met elke werknemer en lopen op elk vlak mee. Zo weten we zeker dat het bedrijf onze investeerders iets kan bieden. De investeerder kan meedenken als ze dat willen, maar dat hoeft niet. Dat maakt het voor velen een fijne manier van investeren.” 


Welke bedrijven zijn hier geschikt voor?

“We zoeken vooral naar bedrijven in een goedlopende, groeiende sector, zoals ICT en IT-beveiliging die minimaal zes jaar bestaan in Nederland. Het faillissementsrisico neemt na vijf jaar namelijk behoorlijk af. De fondsinvestering per bedrijf bedraagt één tot drie miljoen euro. Daarnaast doen we alles zonder bankfinanciering. De bedrijven hebben daardoor vrijwel geen renteverplichtingen of verplichte aflossingen en dat zorgt voor een veel hogere zekerheid voor de belegger.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles