European Media Partner

3 vragen aan… Mikel Pouw Directeur van online slagerij Nice to Meat You

De feestdagen van december zijn ervoor gemaakt om groots uit te pakken. Zowel met de versiering als met lekker eten. Maar in hoeverre speelt vlees nu eigenlijk een rol tijdens deze gezellige dagen?

Hoe belangrijk is vlees voor de feestdagen?

“Als we praten over Kerstmis en oud en nieuw, is goed vlees daar vaak een onderdeel van. Ik denk dat Kerstmis vooral met familie te maken heeft. Samen met familie eten geeft het echte kerstgevoel. Steeds meer mensen maken klassiekers zoals een Beef Wellington, Tournedos Rossini of een rollade. Dat eet je samen. En mooi en smakelijk vlees koop je bij een goede vakslager of bij een vleesspecialist online.”


Hoe kies je het juiste stuk vlees?

“Voor mij, als ik inkoop, hangt dit voornamelijk af van het ras en het welzijn van de dieren. In welk land is het dier geboren en wat heeft hij in zijn leven gegeten? Maar daarnaast gaat het er ook om hoe het dier geleefd heeft. Hierbij speelt ruimte en rust bijvoorbeeld een grote rol, maar ook de hoeveelheid en kwaliteit van het eten en drinken dat het dier heeft gehad is belangrijk. Voor een dier is het namelijk vooral belangrijk dat hij genoeg te eten en te drinken heeft en dat hij geen stress ervaart. Als dit door de boer goed verzorgd is, dan is het vlees vaak ook malser. Over een stuk vlees kan je net zo veel vertellen als over een goede fles wijn.”


Kan vlees ook duurzaam zijn?

“Ik vind het moeilijk om te zeggen of vlees wel of niet duurzaam is. Een goed hulpmiddel om dit te beoordelen is door te kijken naar ‘Food Miles’. Hierbij wordt gekeken naar waar het vlees vandaan komt. Het is een hele goede factor die wordt gebruikt om de milieu-impact van voedsel te meten. Een voorbeeld van een ideale levensloop in mijn ogen is de Nederlandse koe. Dit dier is opgegroeid met Nederlands gras en granen. Zij heeft in Nederland melk gegeven en geeft vervolgens smaakvol vlees met een mooie dooradering. Deze circulaire levensloop is duurzaam.”

Delen

Journalist

Roos Breed

Related articles