European Media Partner

3 vragen aan Leon Stille, General Manager Delta Energy Institute

De energietransitie is een enorme uitdaging. Klassieke energievoorzieningen moeten veranderen. Hierdoor zijn kennis en vaardigheden van de oude industrie niet meer helemaal relevant. Aan de ene kant moeten jongeren nieuwe vaardigheden en technieken leren om in de nieuwe industrie te kunnen werken. En aan de andere kant moeten de mensen die in de bestaande industrie werken omgeschoold worden. 

Waarom is die omscholing zo belangrijk?

“Persoonlijk vind ik dat een leven lang leren heel belangrijk is. En dat geldt ook omtrent de energietransitie. De maatschappij digitaliseert snel en de energietransitie is een feit. Wie nu niet meegaat in deze transities, gaat achterlopen op de concurrentie.”


Hoe kunnen we bij- en omscholing realiseren voor de energietransitie?

“We moeten een brug slaan tussen de industrieën om daadwerkelijk de energietransitie te realiseren. Bij- en omscholing had eerst een focus op de traditionele industrieën maar ook hier is de omschakeling naar de nieuwe, groene en duurzame industrieën in volle gang. Een brug creëren met begrip en respect voor de oude industrie naar de nieuwe industrie is daarbij van belang. Ook zorgt het aangaan van samenwerkingsbanden en netwerken onderhouden ervoor dat bij- en omscholing up-to-date is waardoor nieuwe en bestaande medewerkers geholpen kunnen worden.”


Is bij- en omscholing de oplossing voor de energietransitie?

“De energietransitie dwingt ons om verschillende keuzes te maken. Gaan we voor wind- of zonne-energie of biogas en waterstof? Maar we hebben alles nodig om de energietransitie voor elkaar te krijgen. Het is niet of of , maar en en. Er is niet één oplossing voor deze uitdaging. En als we niet al deze oplossingen inzetten komen we er nooit. Het is zaak om nu iets te gaan doen om de klimaatdoelstellingen te gaan halen en om een afgewogen keuze te maken is het verbreden/verdiepen van de kennis noodzakelijk, daar draag bij- en omscholing absoluut aan bij.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles