European Media Partner

3 vragen aan Joziene van de Linde, Commercieel directeur bij De Meeuw

De bouw staat voor een enorme verduurzamingsopgave. Om deze tot een goed einde te brengen is meer flexibiliteit van groot belang.

Hoe past modulair bouwen binnen de circulaire economie?

“Modulair bouwen leent zich bij uitstek voor circulaire bouw. Immers, alle modulaire bouw is remontabel en je kunt een gebouw, of delen daarvan heel gemakkelijk opnieuw gebruiken. Dat betekent echter niet dat modulaire bouw in alle gevallen tijdelijk is, want onze gebouwen zijn van hoge kwaliteit en kunnen ook zeker langer blijven staan als dat nodig is. Maar mochten ze ergens anders nodig zijn of aangepast moeten worden, dan kunnen ze heel eenvoudig worden verplaatst of een andere vorm krijgen. Dat maakt deze gebouwen een stuk flexibeler en daarmee ook veel duurzamer. Bovendien hoef je veel minder af te breken en ook dat bespaart een hoop energie en arbeid.”


Welke ontwikkelingen zien we momenteel in deze markt?

“Er zijn heel veel nieuwe intreders in de markt. Veel startups en buitenlandse bedrijven komen naar ons land en dat benadrukt dat we hier echt klaar zijn voor modulair bouwen. Steeds meer investeerders zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van modulaire bouw en geïnteresseerd in modulaire concepten. Als markt kunnen we dus echt een groei doormaken in omzet en volwassenheid. Dat geeft een mooie impuls aan de ontwikkeling van modulaire bouw, want nieuwe partijen brengen allemaal nieuwe ideeën en innovaties met zich mee.”


Waarom is het zo belangrijk dat we modulair gaan bouwen?

“Allereerst natuurlijk omdat we zo het grondstofverbruik kunnen beperken wat hard nodig is. Daarnaast zijn er bij modulaire bouw minder vervoersbewegingen noodzakelijk, wat weer CO2 bespaart. Ook heb je van modulaire bouw veel minder bouwoverlast in de stad omdat het grootste deel van de bouw plaatsvindt in de fabriek. En omdat je remontabel bouwt, ben je een stuk flexibeler en dat is van groot belang: de wereld verandert razendsnel. Al met al komt modulair bouwen zowel de eindgebruiker, het milieu als de bouw ten goede.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles