European Media Partner

3 vragen aan… Jan Willem van der Windt, CEO van Livit Orthopedie

De zorg dreigt onbetaalbaar te worden, zo luidt de noodkreet van de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorginstituut Nederland in hun recente rapport aan de minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark. De druk op het zorgpersoneel is enorm en mensen met een zorgbehoefte moeten steeds langer thuis blijven wonen.

Hoe gaan zorgaanbieders - in dit geval van orthopedische hulpmiddelen - met deze uitdagingen om?

“Orthopedische hulpmiddelen, zoals prothesen, braces, orthopedische schoenen, steunzolen en steunkousen leveren een grote bijdrage aan de zelfredzaamheid van mensen. Zeker in deze tijd, waarin COVID-19 de druk op de zorgcapaciteit enorm vergroot, is het des te belangrijker dat mensen mobiel blijven. Voor hun eigen welzijn, maar ook om de druk op de zorg niet onnodig op te voeren. Door het digitaliseren van producten en processen kun je als zorgaanbieder je dienstverlening veel beter, sneller, goedkoper en laagdrempeliger maken. Een win-win-win-winsituatie.”


Hoe pak je dat als producent van orthopedische hulpmiddelen dan aan?

“Door fors te investeren in het digitaliseren van je dienstverlening, waaronder in eHealth. Maar ook door het toepassen van nieuwe technieken, zoals 3D-printen, Virtual Reality en robotica. De 3D-printtechniek opent bijvoorbeeld een nieuwe wereld aan toepassingen die tot op heden niet mogelijk waren en patiënten veel meer bewegingsvrijheid geven dan voorheen. Een fantastische ontwikkeling!”


En hoe zorg je er dan voor dat deze zorg en hulpmiddelen betaalbaar en daarmee toegankelijk blijven voor iedereen?

“Samenwerken, onderzoeken en innoveren zijn daarin voor ons de sleutelwoorden. Alleen door breed binnen de branche en de hele zorgsector samen te werken kunnen we zorg passend en betaalbaar houden. En door continu te onderzoeken wat het effect van onze hulpmiddelen op het dagelijks leven van onze klanten is en deze gegevens breed te delen, dragen wij bij aan het zinnig houden van de zorg. De uitkomsten hiervan gebruiken we vervolgens voor ons innovatieprogramma, waarin we samen met artsen, specialisten en klanten en in goed overleg met zorgverzekeraars continu werken aan nieuwe en betere orthopedische hulpmiddelen. Wij geloven erin dat we alleen samen mobiliteit mogelijk kunt maken, nu en in de (digitale) toekomst.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles