European Media Partner

3 vragen aan Ernst Japikse, algemeen directeur van Ennatuurlijk

In onze huizen en bedrijven hebben we behoefte aan licht, warmte en koelte, dat is de basis. Tegenwoordig willen en moeten we dat natuurlijk duurzaam regelen. Warmtenetten zouden hierin een uitkomst kunnen bieden.

Hoe gaat duurzaam verwarmen met een warmtenet in zijn werk?

“In de basis worden er twee buizen aangelegd waar warm water doorheen stroomt. Hieruit wordt de warmte onttrokken en het koele water stroomt weer terug om opgewarmd te worden. Hiervoor worden verschillende warmtebronnen gebruikt, zoals aardwarmte, aquathermie of warmte uit de industrie. Een duurzaam, circulair systeem. Verkoelen werkt in principe hetzelfde. In de woning verandert er eigenlijk niet zoveel. Er wordt een afleverset geleverd die kleiner is dan een gasketel en die kan worden aangesloten op de bestaande binneninstallatie. 


Wat maakt een warmtenet zo gunstig?

“Warmtenetten kunnen op een duurzame manier woningen en bedrijven verwarmen en verkoelen en het fijne is dat, , de bewoner zelf niets meer hoeft te doen als hij eenmaal is aangesloten. Ennatuurlijk regelt namelijk dat de geleverde warmte steeds duurzamer wordt. Daarnaast is een collectieve warmteoplossing zoals een warmtenet vaak ook goedkoper dan een individuele oplossing en is een warmtenet betrouwbaar en veiliger dan gas. De voordelen voor de bewoner zijn dus groot.”


Hoe kunnen we dit op grote schaal aan gaan pakken?

“Technisch gezien is het allemaal al mogelijk, maar het belangrijkste is dat we de eindgebruiker echt mee gaan nemen in de energietransitie. Zij moeten gaan ontdekken welke mogelijkheden er zijn en wat zij kunnen doen om hun steentje bij te dragen. De meeste mensen hebben nu geen flauw idee van de mogelijkheden, hebben geen tijd om het uit te zoeken en vrezen voor hoge kosten. De politiek zou hier ook duidelijker in moeten zijn en moeten zorgen dat een warmtenet ook echt voordelig is door het geld dat nu naar subsidies gaat, in te zetten om warmtenetten qua prijs aantrekkelijker te maken voor de eindgebruiker. Daarnaast zou het ook helpen om fossiele brandstoffen juist duurder te maken. En het zou helpen als we in de media ook meer de succesverhalen zouden zien. Want die zijn er in overvloed.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles