European Media Partner

2021: Versnelde digitalisatie van beeldvormende diagnostiek om inhaalslag te realiseren

Als corona ons één ding heeft geleerd, dan is het wel hoe kwetsbaar ons zorgsysteem is. Als het aantal ziekenhuisopnames onverwacht te veel oploopt, moet de reguliere zorg worden afgeschaald. Dit betekent dat we in 2021 te maken krijgen met een enorme inhaalslag aan diagnostiek. Hoe kun je als ziekenhuis je beeldstrategie hierop aanpassen? Hoe kun je de efficiëntie én effectiviteit van beeldvormende diagnostiek verhogen?

De trends die vorig jaar voorspeld werden, hebben zich versneld doorgezet dit jaar. 2020 zou de doorbraak zijn voor ziekenhuisbrede imaging-systemen, opslag in de cloud en Artificial Intelligence (AI). Maar na twee maanden zag 2020 er heel anders uit dan dat we bij de start van het jaar dachten. Met ontzettend veel drive en innovatiekracht hebben ziekenhuizen de zorg anders georganiseerd en digitaal werken omarmd. De adoptie van zaken als opslag in de cloud, AI en flexibele workflow-ondersteuning gaat razendsnel. Neem bijvoorbeeld het Radboudumc, dat in de periode dat premier Rutte de intelligente lock-down aankondigde net live ging met digitale pathologie. Van de ene op de andere dag moesten pathologen thuiswerken. Met goed teamwork en veel inspanning van alle betrokkenen is dit in korte tijd gerealiseerd.


Die snelle aanpasbaarheid blijft ook in de toekomst nodig, want er komt een enorme inhaalslag aan diagnostiek in de ziekenhuizen aan, vertellen Peter Osinga, Managing Director en Bas Nederlof, Sales Manager bij Sectra Benelux.

 

Osinga: “Hoe meer de reguliere zorg wordt uitgesteld, hoe langer het zal duren voordat de wachtlijsten zijn weggewerkt. Alle reden om hierop te gaan voorbereiden. Dat doen veel ziekenhuizen ook. Waar kleinere projecten tijdelijk even in de ijskast gaan, ligt de focus nu op grote programma’s zoals de implementatie van Enterprise Imaging. “


Nederlof: “Een eis die steeds belangrijker wordt, is de workflow-ondersteuning. Logisch, want om de inhaalslag aan diagnostiek zo snel mogelijk achter de rug te hebben, is operationele efficiëntie een topprioriteit. Medisch specialisten willen niet bij verschillende systemen hoeven in te loggen om één taak af te handelen; ze willen vanuit één omgeving toegang tot alle functionaliteiten die ze nodig hebben. Door workflow-ondersteuning wordt bovendien voorkomen dat taken of zelfs hele onderzoeken tussen wal en schip vallen.”


Een ander voorbeeld van een geoptimaliseerde workflow is structured reporting voor COVID-19, een module die door diverse ziekenhuizen wordt ingezet, gaat Osinga verder. “Radiologen kunnen in een grafische weergave van de longen aanklikken in hoeverre een longkwab is aangetast, waarna de informatie volautomatisch wordt omgezet naar een verslag. Naast deze vormen van AI en structured reporting binnen de diagnostiek willen ziekenhuizen ook graag ondersteuning bij het maken van planningen, zodat de bezetting van apparatuur wordt geoptimaliseerd. Je wilt zien waar de knelpunten zijn op de afdeling en hier direct op acteren. Gaat de verslagworkflow goed? Zitten er te veel patiënten te wachten? Waar zet je je medewerkers optimaal in?” 


 “Momenteel gaan ziekenhuizen nog sneller best practices omarmen”, aldus Nederlof. “Door de inrichting verder te standaardiseren op basis van ervaring die elders al is opgedaan, worden zowel de implementatie als het werkproces zelf efficiënter. De implementatiesnelheid gaat daardoor omhoog. Gelukkig vormt de beperking van fysieke contacten geen struikelblok voor de implementatietijd. Deze is momenteel zelfs korter doordat projecten grotendeels op afstand draaien. Daardoor kunnen werkzaamheden flexibeler worden ingepland. Er zijn maar een paar taken die zo’n groot project on-site moeten worden uitgevoerd, het leeuwendeel kan op afstand. Dat gaat efficiënter dan voorheen.” Door de andere zorgvraag ten tijde van corona ontstaat er op afdelingen als ICT en beheer ruimte om andere activiteiten uit te voeren, vertelt Osinga. “Zo bereiden ziekenhuizen zich voor op de komende piekperiode. Ze kijken hoe ze workflows nog efficiënter kunnen maken, hoe ze de display van beelden kunnen optimaliseren en de bezettingsgraad van apparatuur kunnen maximaliseren. Waar ze bij de implementatie van een nieuw systeem vaak huiverig zijn om bestaande processen te veranderen, zetten ze nu juist in op maximale efficiëntie. Ze kiezen daarbij voor een agile aanpak: klein beginnen en stap voor stap verbeteren.”


Door vol in te zetten op digitalisering van de beeldvormende diagnostiek kunnen medisch specialisten en andere zorgverleners zich in 2021 richten op het leveren van de hoogste zorgkwaliteit voor de patiënt, besluiten Osinga en Nederlof. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles