Bij een Smart City denk je al snel aan een stad waar internet en artificial intelligence worden ingezet om het dagelijks bestuur zo efficiënt mogelijk in goede banen te leiden. Dat klopt inderdaad. Een Smart City maakt op een slimme manier gebruik van de beschikbare dat en past deze toe aan de hand van verschillende informatietechnologieën. Met de juiste uitvoering is het ook toepasbaar om een stad duurzamer te maken, bijvoorbeeld als het gaat om het verminderen van afval.

Wat is een Smart City?

Een aantal wereldsteden mogen zich officieel een Smart City noemen, waaronder Amsterdam. Het concept Smart City is afkomstig van het Wereld Natuur Fonds. Het idee erachter is dat in grote steden het groot aantal inwoners zorgt voor een hoge CO2-uitstoot. Zeker als je het vergelijkt met de uitstoot in minder dichtbevolkte gebieden. Het doel is om in de Smart City’s deze uitstoot zoveel mogelijk te verminderen door verschillende maatregelen te nemen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat andere gemeentes in Nederland geen gebruik kunnen maken van de kennis die de andere Smart City’s hebben opgedaan. Want of het nu om grotere of kleinere gemeentes gaat, iedereen produceert afval, waaronder plastic. En het is in ieders belang om dat afval te verminderen.

Plastic en zwerfafval opruimen als speerpunt

Een van de belangrijke oorzaken van de vervuiling van de Nederlandse rivieren, en zelfs de Noordzee, is zwerfafval. Je staat er misschien niet iedere dag bij stil, maar jaarlijks ligt er ongeveer 50 miljoen kilo afval op straat, in de natuur en uiteindelijk dus ook in de rivieren. Dit afval bestaat voor het grootste deel uit plastic en zorgt voor veel schade aan de natuur. Het is ook voor mensen ongezond. Het is dus van groot belang om het plastic en het overige zwerfafval op te ruimen of ervoor te zorgen dat het überhaupt niet in de natuur terecht kan komen. Smart City’s zetten zich hiervoor in.

 

Een goede organisatie bij het ophalen van afval

Het verminderen van afval bereik je voor een groot deel door het gescheiden ophalen van huisvuil. Dat gebeurt nu al. Toch kan op dit gebied ook nog een en ander verbeterd worden. Door bijvoorbeeld te inventariseren of de ophaaldagen wel aansluiten bij de hoeveelheid afval die men heeft. Worden containers te vaak geleegd? Dan bestaat de kans dat deze de helft van de tijd leeg zijn. Maar te weinig legen betekent misschien wel dat ze overvol zitten en dat mensen het afval dat ze niet kwijt kunnen, op straat gooien. Door dit goed in kaart te brengen, kunnen kosten bespaard worden en het risico op zwerfafval al verminderen.

Een container met een ingebouwde sensor die aan de ophaaldienst doorgeeft dat de container vol genoeg is om geleegd te worden, is een goed voorbeeld van hoe een Smart City werkt. De ophaaldienst rijdt efficiënte routes en dat is beter voor het milieu. De bewoners kunnen online nakijken of de gezamenlijke container niet te vol is, zodat ze niet onnodig met hun huisvuil naar de container lopen. Of het afval dat ze niet in de container past, op straat laten staan.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>