Als ondernemer richt je je bij de start van je bedrijf meestal op klanten in eigen land. Maar als je bedrijf groeit of als er interesse wordt getoond vanuit het buitenland dan wil je je dienstverlening en klantenkring wellicht uitbreiden. Binnen de Europese Unie is vrij verkeer van goederen. Dat betekent dat je voor een internationaal transport geen ingewikkelde douane formaliteiten hoeft te regelen. Dit wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen controles meer zijn. De plaatselijke autoriteiten kunnen altijd besluiten om de inhoud van een vrachtwagen of treinwagon aan een nadere controle te onderwerpen. Zorg er dus voor dat de vrachtbrieven altijd in orde zijn om vertraging of een boete te voorkomen.

De kosten van een internationaal transport

De kosten voor een internationaal transport per vrachtwagen hangen af van meerdere factoren. Ten eerste is natuurlijk de bestemming van belang. Een transport naar een plaats net over de grens tussen België en Frankrijk is uiteraard goedkoper dan een transport naar Italië of Spanje. Ook de omvang van de goederen speelt een rol. Soms kunnen transporten voor verschillende opdrachtgevers worden gecombineerd en dat scheelt uiteraard in de kosten. Als het om een bijzonder transport gaat, bijvoorbeeld een koeltransport, dan geldt hiervoor een aangepaste prijs. Vaak worden er afspraken gemaakt voor een vast tarief wanneer een bedrijf regelmatig gebruikmaakt van de diensten van een transporteur. Dus als je bedrijf bijvoorbeeld wekelijks of meerdere keren per week gebruik maakt van een transporteur wordt er doorgaans een scherper tarief voor het vervoer aangeboden.

Wanneer komt mijn transport aan op de bestemming?

Als je informeert bij een ervaren transporteur zoals bijvoorbeeld Kuipers Logistics dan kunnen zij je vaak redelijk nauwkeurig vertellen wanneer een zending op de plaats van bestemming zal arriveren. Maar er kunnen altijd bijzondere omstandigheden zijn. Een protest van boeren of een staking in een bepaalde sector kunnen zorgen voor vertraging. Ook zijn er in veel landen regelmatig wegwerkzaamheden waardoor de chauffeur moet omrijden. Uiteraard moet een chauffeur rekening houden met regelgeving omtrent rijtijden. Als hij dat niet doet riskeert hij of het transportbedrijf een boete. Maar uiteraard komt dan ook de veiligheid in het geding.

Veilig transport

Chauffeurs krijgen tijdens een transport niet alleen te maken met drukte op de weg, slechte weersomstandigheden of wegomleidingen. Afhankelijk van de zending en de bestemming zijn er ook nog andere risico’s. Berucht zijn de ‘inklimnmers’ in de havens van Frankrijk voor de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk. Maar ook als een transport kostbare goederen bevat zoals smartphones of laptops kan dit een extra risico opleveren. Het komt voor dat goederen uit een rijdende vrachtwagen worden gestolen. Sommige transporteurs berekenen daarom een toeslag voor transport van goederen die diefstalgevoelig zijn. Vaak worden in zo’n geval extra maatregelen genomen zoals camerabewaking of een tweede chauffeur in de vrachtwagen. Zorg ervoor dat het transport goed is verzekerd, dit voorkomt een financiële strop mocht er toch iets misgaan. 

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>