U bent als ondernemer altijd bezig met uw onderneming. De markt verandert immers steeds en u heeft als ondernemer steeds weer nieuwe ideeën. Maar er ligt ook een gevaar op de loer. Want u kunt ook aansprakelijk gesteld worden. Met name voor personeel bent u als ondernemer snel aansprakelijk. 

In deze blog leest u wanneer u aansprakelijk bent voor een bedrijfsongeval, maar ook in andere situaties. Het doel van deze blog is niet alleen om u te waarschuwen, maar met name om te laten zien waar u op kunt letten om te voorkomen dat er een brief van een letselschade advocaat in Rotterdam om de mat ligt.

Aansprakelijkheid voor bedrijfsongevallen

Ieder jaar weer gebeuren er meer dan 150.000 ongelukken op de werkvloer. Met name in de bouw en de industrie gaat het veel mis. Uiteraard doet u er als werkgever alles aan om een bedrijfsongeval te voorkomen. Maar wat nu als een medewerker toch gewond raakt en hierdoor letselschade oploopt?

Om te voorkomen dat u aansprakelijk wordt gesteld door een letselschade advocaat in Den Haag, geven wij u graag een aantal tip. Maar eerst een antwoord op de vraag: “wanneer bent u als werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?”

De aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. In het eerste artikel staat de verplichting voor de werkgever, ook wel de zorgplicht genoemd: 

“De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.”

Met andere woorden, u dient als werkgever te zorgen dat machines en gereedschap veilig is, veiligheidsinstructies te geven ter voorkoming van een bedrijfsongeval en u dient toezicht op de werkzaamheden te houden.

Deze zorgplicht voor werkgevers is streng, u bent als werkgever snel aansprakelijk. Vaak is er een hoog eigen risico, dus voor u als werkgever is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat u aan de vereisten uit artikel 7:658 BW voldoet. Daarom adviseren wij u om:

  • Periodiek alle machines en gereedschappen te onderhouden en dit schriftelijk vast te leggen
  • Te voldoen aan alle wettelijke regeling met betrekking tot veiligheid en risico inventarisering
  • Erop toe te zien dat iedereen beschermende kleding en schoenen draagt
  • Voldoende toezicht op de werkzaamheden te hebben
  • Instructies schriftelijk aan uw medewerkers te verstrekken en in de taal die zij bezigen
  • Periodiek te onderzoeken of u nog aan alle regelingen voldoet

Aansprakelijkheid voor fouten medewerkers

Er kunnen ook ongelukken gebeuren tussen medewerkers onderling of tussen een medewerker en een cliënt. Bijvoorbeeld in de horeca als er koffie over een cliënt valt of een heftruck ongeluk waarbij een collega een andere collega raakt. In deze situaties bent u als werkgever aansprakelijk, ook al kunt u niks aan het ongeluk doen. Dit wordt een risico aansprakelijkheid genoemd. Het enkele feit dat u werkgever bent maakt u aansprakelijk.

Aansprakelijkheid voor verkeersongelukken

Bent u ondernemer in het goederenverkeer, een pakketservice of laat u uw personeel maaltijden bezorgen? Houdt u dan rekening met de verzekeringsplicht voor werkgevers. Deze verzekeringsplicht houdt in dat u medewerkers moet verzekeren tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk.

Veel ondernemers kennen deze verplichting niet, maar u moet er niet aan denken dat een medewerker ernstig gewond raakt bij een eenzijdig verkeersongeluk of als hij of zij zelf een verkeersongeluk veroorzaakt. Heeft u deze verplichte verzekering niet, dan bent u aansprakelijk voor de letselschade van uw medewerker.

U loopt als ondernemer dus het risico om aansprakelijk gesteld te worden door uw medewerkers. Zorg er daarom voor dat u deugdelijk verzekerd bent, het kan u veel zorgen schelen.

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>