Veel werkzaamheden kunnen door middel van robots en automatische machines uitgevoerd worden. Dit betekent dat er in de toekomst geen menselijke werknemers meer nodig zijn, in de sectoren waar robotisering plaat zal gaan vinden. Veel werknemers zien er daarom een bedreiging in. Vooral werknemers die laaggeschoold of anderstalig zijn, lopen risico om lastiger aan een baan te komen, als hun baan door robotisering wordt bedreigd. Bedrijven zien daartegen heel veel voordelen in robotisering. De lastige en eenzijdige taken hoeven niet meer door fysiek personeel gedaan te worden. Er is geen sprake meer van ziekteverzuim. Bovendien hebben bedrijven met optimale prestaties in het productieproces te maken. Machines of robots maken namelijk geen menselijke fouten en werken op een constant tempo. 

Robots nemen zwaar fysiek werk over

Robotisering zorgt voor een lagere werkdruk. De machines nemen zwaardere taken over. Andere taken kunnen daardoor weer door mensenhanden uitgevoerd worden. Hierdoor neemt de kans op lichamelijke klachten, door fysiek zwaar werk, af. Ondanks dat sommige banen niet meer beschikbaar zijn voor arbeidskrachten, zorgt robotisering ook voor nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Denk aan het oplossen van storingen, repareren van robots en het schoonmaken van de machines. Mensen moeten de machines dus onderhouden. Dit kan een fulltime baan opleveren. Ook moeten de machines ingesteld worden, zodat ze de taken concreet uit kunnen voeren.

Robots kunnen effectief taken uitvoeren

Robots kunnen nauwkeurig werken. De kans op fouten is met robots erg klein, behalve als er een storing is. Er wordt in de toekomst naar het gebruik van kunstmatige intelligentie gestreefd. Deze zelflerende robots worden steeds van herprogrammering voorzien. Hierdoor zullen ze steeds betere resultaten geven. Bovendien zorgen software-updates voor steeds betere skills en minder storingen. Robots kunnen in de toekomst ook veelzijdige taken uitvoeren. Denk aan robots in de bediening van een restaurant om een bestelling op te nemen en robots die kleine eenvoudige gerechten klaar kunnen maken. Productiewerk is zwaar en eenzijdig werk. Ook hier is de kans op robotisering groot. Denk aan het verpakken van producten, het opnemen van orders en het verwerken van een product aan de lopende band. Bovendien kunnen robots productverpakkingen maken en bedrukken. Deze taken worden nu grotendeels nog door mensen gedaan. Er zullen dus weer andere banen voor in de plaats komen. Ook machineoperators worden mogelijk in de toekomst door robots vervangen. In 2025 zal een groot deel van de banen over robotisering beschikken. 

Robots kunnen in veel verschillende sectoren ingezet worden

Veel banen zullen door robots overgenomen worden. Dit betekent dat ze in de toekomst niet meer door menselijke arbeidskrachten uitgevoerd zullen worden. De banen die mogelijk met robotisering te maken krijgen, zijn onder andere:

  • salarisadministrateurs
  • magazijnmedewerkers
  • vertalers
  • makelaars
  • verslaggevers
  • chauffeurs
  • productiemedewerkers
  • klantenservice medewerker

Niet alleen robots, maar ook bepaalde zelfsturende softwareprogramma’s zorgen voor robotisering. Denk aan een automatische chatbot op de klantenservice. In de toekomst zou een computerprogramma alle vragen van de consument concreet kunnen beantwoorden. Dit geldt ook voor administratief medewerkers. De computer kan de gegevens automatisch in het systeem zetten, zonder dat er een tussenpersoon nodig is. Slimme software zou dus ook voor robotisering kunnen gaan zorgen. Daarnaast kunnen consumenten steeds meer zaken via internet regelen en komen er uiteindelijk zelfrijdende auto’s, zonder chauffeur.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>