Wat houdt de offshore-industrie in?

Bedrijven die olie op zee boren, gas uit de zeebodem winnen en windenergie opvangen, vallen allemaal onder de sector van de offshore-industrie. Offshore betekent letterlijk “van de kust af”. Er wordt wereldwijd steeds meer naar duurzame energiebronnen gestreefd. Denk aan het opwekken van windenergie, via geavanceerde windturbines op zee. Momenteel wordt er hard aan de bouw van meerdere windmolens op zee gewerkt. De turbines bevinden zich op verschillende Nederlandse wateren. In 2023 moet het doel van 4GW meer windenergie behaald zijn. Ook wordt er naar een manier gezocht, om gas- en olietekorten aan te vullen. 

Voordelen van windenergie

De grote wieken van de windturbine vangen veel wind op. In Nederland waait het vaak. Daardoor leent ons land zich uitstekend voor windenergie. Deze vorm van energie opwekken, gaat op een schone manier. Vuile grondstoffen zijn niet aan de orde bij de productie van windenergie. Aardgas daartegen, zorgt voor veel schadelijke gassen, zoals CO2, welke continue vrijkomen tijdens het inwinnen. Bij windenergie wordt de stroom op een natuurlijke wijze opgewekt. Groene stroom wordt daarom altijd door windmolens geleverd. Een ander voordeel is dat door windenergie de grondstoffen minder snel opraken.

Gas uit de Noordzee winnen en prijzen compenseren

Er is momenteel veel vraag naar gas en brandstof. Bovendien zijn de prijzen erg hoog. Hier profiteren offshore-organisaties weer van. Er blijkt zeer veel gas onder de bodem van de Noordzee te zitten. Er is een oppervlakte van meer dan 78 miljard kubieke meter gas vastgesteld. Vermoedelijk zit er nog veel meer gas in de zeebodem. Bedrijven gaan met hun boorschepen op zoek naar extra gas, om de tekorten in ons land aan te vullen. Sinds de energiecrisis is er extra veel behoefte aan offshore-energie. Rusland heeft alle kanalen dichtgedraaid. We zijn dus afhankelijk van gas uit andere bronnen, zoals de zeebodem. Als blijkt dat we dit overschot aan gas kunnen gebruiken, zullen de prijzen ook gaan dalen. Wel zal de prijs relatief hoog blijven, maar toch kan gaswinning op de Noordzee voor een fijne compensatie zorgen. 

Technieken om gas uit de zeebodem te halen

Voordat organisaties kunnen gaan boren, moet er een seismisch bodemonderzoek plaatsvinden. Dit wordt door de NAM uitgevoerd. De Noordzee beschikt over stokoude prehistorische steenlagen op de bodem. Speciale onderwatermicrofoons vangen trillingen op. Dit wordt door een speciaal onderzoekschip gedaan. De trillingen laten zien waar nog veel gas te winnen is. Vervolgens zal er, drie maanden lang, een proefboring plaatsvinden. Er wordt dan vastgesteld, of er daadwerkelijk voldoende gas op de boorplaats van de bodem zit. Bovendien moet het gas rendabel en bruikbaar zijn. Er zal een tijdelijk boorplatform op zee worden geplaatst. Zodra er echt geboord gaat worden, zullen de flexibele pijpinstallaties eventueel op bestaande boorplatformen worden geplaatst. Indien dat niet lukt, zal er een permanent productieplatform op zee komen. Het gaat meestal op onbemande en zelfvoorzienende “Monotowers”. Deze boorplatformen werken door middel van wind- en zonne-energie. De boorpijpen zullen over de zeebodem geplaatst worden. Deze worden in een vaste put geplaatst. Hier zal het gas uit worden gewonnen.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Andere bekeken ook

    >