Volgens de doelstellingen van de Nederlandse overheid moet Nederland in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Voordat het zover is, zullen er nog een flink aantal stappen genomen moeten worden. Dat geldt voor het bedrijfsleven, maar ook voor de consument. Wat is nodig om de circulaire economie toekomst te geven en wat kunnen of moeten de verschillende partijen hiervoor doen? Lees hier een toelichting.

Wat is een circulaire economie?

De gedachte achter een circulaire economie is dat alles wat er in Nederland wordt weggegooid, opnieuw wordt gebruikt. Dat gaat dan bijvoorbeeld om producten die normaal weggegooid worden als er een defect is. Nu wordt er gekeken of er een reparatie mogelijk is. Waardoor het apparaat of gebruiksvoorwerp weer een tweede leven krijgt. Aan de andere kant moeten de grondstoffen van producten die niet meer geschikt zijn voor hun oorspronkelijke doel, verwerkt worden tot een ander product. Kort gezegd is het de bedoeling dat alles wat nu op de afvalberg verdwijnt, in 2050 gebruikt wordt als basis voor een nieuw product.

 

Hoe werken bedrijven aan een circulaire economie

Voor bedrijven die hun bedrijfsprocessen hierop moeten aanpassen, is 2050 geen verre toekomst. Daarom is het nu al van groot belang om over een circulaire economie na te denken. Dit gebeurt dan ook op verschillende fronten. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van grondstoffen in producten. Zijn deze recyclebaar en hoe eenvoudig kun je de producten herstellen als ze kapot gaan? De kwaliteit van de gebruikte materialen spelen tevens een belangrijke rol bij de levensduur van producten. Door nu al in te spelen op de toekomstige eisen, kunnen investeringen beter gepland en verspreid worden. Daarnaast is het goed om over deze zaken na te denken en daar nieuwe productiemethodes voor te ontwikkelen.

 

Wat kun je als consument doen?

Ook consumenten zullen op een andere manier moeten gaan kijken naar het afval dat ze produceren. Het is soms eenvoudig om iets weg te gooien als het niet meer functioneert of voldoet aan je wensen. Voor een laag bedrag koop je vaak een nieuw apparaat of nieuwe kleding. Deze gewoonte zorgt echter voor een hoop afval, wat voor een groot deel onnodig is. Zeker als je kiest voor spullen van betere kwaliteit kun je al bijdragen aan minder afval, doordat de producten langer mee zullen gaan. Kies je daarnaast nog voor materialen die zeker recyclebaar zijn, dan draag je nu al een steentje bij aan het volledig circulair maken van de economie. 

 

Kunnen we in 2050 volledig circulair zijn?

Met de juiste inspanningen moet het zeker mogelijk zijn om een circulaire economie te bereiken. Toch zal er nog veel moeten gebeuren om dat helemaal rond te krijgen. Een circulaire economie is niet alleen beter voor mens en milieu, het zorgt er bovendien voor dat Nederland voor bepaalde grondstoffen niet meer afhankelijk is van andere landen. De grondstoffen die uit afgedankte producten komen, houden we namelijk in eigen huis voor hergebruik. Genoeg reden dus om nu al bewust te zijn en te blijven bij het aankopen en weggooien van producten.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>